donderdag 15 oktober 2009

Nieuw sociaal plan HP

Afgelopen weken hebben er diverse malen onderhandelingen plaatsgevonden over een nieuw sociaal plan. Het huidige sociaal plan loopt immers af op 31-12-2009. Na een aantal stevige en constructieve gesprekken is er inmiddels een principeakkoord bereikt. De Unie is erg tevreden over dit akkoord omdat we in staat zijn gebleken de oude sociaal plannen tot 1-4-2010 te verlengen en de belangrijkste elementen van het oude sociaal plan ook in het nieuwe sociaal plan “overeind” te houden.

De onderhandelingen
U zult ongetwijfeld niet vergeten zijn dat HP begin dit jaar nog een poging heeft gedaan het huidige sociaal plan open te breken. Men wenste de nieuwe (lees veel slechtere) kantonrechtersformule te gaan hanteren en wilde de ontslagvergoedingen voor medewerkers met een inkomen vanaf 75.000 euro gaan aftoppen. Vakbonden hebben zich hier destijds tegen verzet en uiteindelijk heeft HP zich daar bij neergelegd.

De verrassing was voor ons dan ook niet groot toen HP bij de besprekingen voor het nieuwe sociaal plan – in het kader van kostenreductie - haar oude wensen opnieuw inbracht. Daarnaast wilde men de volledige bemiddelingstermijn op de schadeloosstelling in mindering brengen.
Hans Daniëls heeft onlangs nog in een mededeling aan het voltallige personeel dit standpunt getracht toe te lichten. Op basis van de reacties die ik heb ontvangen is dat “niet helemaal”, of moet ik zeggen “helemaal niet” gelukt. Daarom ben ik blij dat we met argumenten HP op andere gedachten hebben kunnen brengen. Simpelweg omdat wij eigenlijk van mening zijn dat bij een bedrijf als HP gewoonweg een goed sociaal plan hoort.

Wat zijn de belangrijkste afspraken?
Verlenging van huidige sociaal plannen (HP en EDS) tot 1-4-2010.
Looptijd nieuwe sociaal plan tot 31-12-2011.
Ontslagvergoeding op basis van oude kantonrechtersformule (correctiefactor tussen 1,1 en 1,3).
Extra premie van 2 maanden bij versneld vertrek.
Outplacement gedurende 6 - 12 maanden.
Aanvulling lager salaris bij nieuwe werkgever gedurende max. 12 maanden.
Toeslagregeling voor medewerkers van 54 jaar en ouder.

De volledige tekst van het principeakkoord is binnenkort te lezen op de website van de Unie.

Waarom we tevreden zijn
a.De oude sociaal plannen blijven tot 1-4-2010 van kracht. Voor alle reorganisaties die voor die datum worden aangekondigd blijft het oude sociaal plan HP of het sociaal plan EDS van toepassing. Hiermee hebben we bewerkstelligd dat medewerkers die als gevolg van één en dezelfde reorganisatie (o.a. WFR1 en WFR2) hun baan verliezen, gelijk worden behandeld.
Voor wat het nieuwe sociaal plan betreft geldt het volgendea. Ondanks het feit dat we ons als vakbond verzetten tegen de toepassing van de nieuwe kantonrechtersformule in sociaal plannen, is het wel een feit dat Kantonrechters deze formule sinds 1-1-2009 wel hanteren. Daarom hebben we gemeend akkoord te kunnen gaan met een beperkte verlaging van de C-factor. Een C-factor die gemiddeld nog steeds ruim boven de meestal toepaste neutrale norm van 1,0 ligt (tussen 1,1 en 1,3; afhankelijk van de persoonlijke situatie of individuele keuze).
b.Ook de door HP gewenste volledige verrekening van de bemiddelingstermijn met de ontslagvergoeding is van de baan. In dit akkoord wordt gewoon vastgehouden aan een 50-50 verdeling. Bij einde bemiddeling wordt altijd een vergoeding betaald van min. 3 bruto maansalarissen.
c. De leeftijdsgrens voor de toeslagregeling is ook nu weer gehandhaafd op 54 jaar.
d. De aanvullingsregeling op een bij een derde te verdienen salaris verlengd van maximaal 6 maanden naar maximaal 12 maanden.
e. De mogelijkheid om bij einde dienstverband de leaseauto te kunnen overnemen tegen 75% van de handelswaarde is komen te vervallen. Dit is voor HP namelijk een erg dure regeling die, vanwege de fiscale verrekening, voor medewerkers maar een beperkt voordeel oplevert.f. Geen maximering meer voor managers 3 en 4, maar toepassing van de EDS afspraak, waarbij de grens is komen te liggen op een jaarsalaris van 115.000 euro (min. C=1,0).

Kortom, samen met alle andere afspraken een alleszins acceptabel totaalpakket. Een pakket dat nog steeds tot één van de betere sociaal plannen in de IT en misschien wel in Nederland leidt.

Uw mening telt!
Zoals gebruikelijk is het aan onze leden om hun mening kenbaar te maken en dit principeakkoord al dan niet om te zetten tot een definitief sociaal plan. Op woensdag 4 november (locatie Amstelveen) en op woensdag 11 november (locatie Capelle aan de IJssel) zullen er beide om 16:00 uur in de personeelsrestaurants gezamenlijke personeelsbijeenkomsten worden georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten (toegankelijk voor leden alsook niet leden) zal een toelichting worden gegeven op het principeakkoord. Uiteraard is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen en/of het maken van opmerkingen.

De stemming zal “schriftelijk” plaatsvinden. U kunt dit doen door uw reactie per email te sturen naar ict@unie.nl, onder vermelding van uw naam, postcode of lidmaatschapsnummer. Uiteraard dient u aan te geven of u wel of niet akkoord bent met het principeakkoord. Als u niet akkoord bent, dan zou ik het op prijs stellen als u daarbij ook een reden opgeeft.U kunt ook gebruik maken van het online stembiljet. Reageren kan tot uiterlijk 15 november 2009.

Om een zo representatief mogelijk beeld van de mening van onze leden te kunnen krijgen ga ik er vanuit dat u allen de moeite neemt om ook daadwerkelijk even te reageren. Mocht u onverhoopt niet in de gelegenheid zijn één van de bijeenkomsten bij te wonen, dan kunt u mij ook altijd even bellen of e-mailen. Mijn gegevens staan vermeldt rechts bovenaan deze circulaire.

Huug Brinkers (Sr. Belangenbehartiger ICT)
Online stembiljet
Intropagina ICT

dinsdag 13 oktober 2009

HP sluit en verkleint vestigingen van dochter EDS

HP sluit dit jaar in Nederland drie vestigingen van dochteronderneming EDS, onlangs omgedoopt tot HP Enterprise Servides. Vijf andere EDS-locaties worden verkleind. Veel medewerkers verhuizen naar het hoofdkantoor van HP in Amstelveen, zo bevestigt een woordvoerder aan Computable. Al eerder sloten twee EDS-locaties hun deuren: het datacenter in Spijkenisse is sinds begin 2009 dicht en de vestiging in Sittard is per voorjaar 2009 gesloten.

Nog dit jaar zal ook het datacenter in Leeuwarden dicht gaan, zegt HP-woordvoerder Herbert Wormgoor. De medewerkers gaan over naar het afgeslankte EDS-kantoor in Leeuwarden. Het personeel uit Sittard is al bij het kantoor in Maastricht werkzaam. De voorlichter wil niet zeggen wat er met de hostingklanten van de twee gesloten datacenters gebeurt. Mogelijk wordt de hosting in buitenlandse rekencentra van HP ondergebracht. `Indien de wet dat niet toestaat, worden de klanten elders in Nederland ondergebracht.`

De overige EDS-locaties blijven voorlopig bestaan, maar worden of zijn inmiddels afgeslankt. Zo is een groot deel van de stafmedewerkers op het voormalige EDS-hoofdkantoor in Capelle aan den IJssel overgegaan naar het HP-hoofdkantoor in Amstelveen.

Een terugblik vanaf midden 2020

Zo heel af en toe heb je weleens zo'n momentje dat je even terugdenkt aan bepaalde periodes in je leven. Eigenlijk wil ik nooit te vaak ...