dinsdag 7 september 2010

Voormalig HP-topman bij concurrent aan de slag

Nog geen maand na zijn gedwongen vertrek bij computerfabrikant HP gaat topman Mark Hurd aan de slag bij concurrent Oracle. Hij wordt daar de op één-na-hoogste leidinggevende en rapporteert direct aan Larry Ellison, die Oracle in 1977 oprichtte.

Hurd werd in augustus ontslagen bij HP wegens gesjoemel met declaraties. Er was ook sprake van een aanklacht over seksuele intimidatie maar dat werd niet als aanleiding voor zijn ontslag gebruikt. De vertrouwensbreuk was echter diep genoeg om een verder succesvolle carrière van Hurd bij HP te beëindigen.

Dat Hurd zo snel op een nieuwe plek zit is verrassend maar niet onbegrijpelijk: hij is goed bevriend met Oracle-topman Ellison. Die schrijf in een persbericht: „Mark Hurd was briljant bij HP en zal het bij Oracle nog beter doen." Eerder noemde Ellison het ontslag van Hurd bij HP de domste beslissing sinds Steve Jobs in de jaren tachtig door de Apple-leiding aan de kant werd gezet.


Hurd kan bij Oracle de ervaring gebruiken die hij bij HP heeft opgedaan met het uitvoeren van grote overnames. HP, van huis uit computerfabrikant en sterk in printers, heeft zich tijdens zijn termijn uitgebreid op het gebied van software, diensten en online opslag. Het nam dienstverlener EDS voor 13 miljard over en kocht dit jaar ook smartphonefabrikant Palm voor 1,2 miljard dollar. HP kocht 3PAR, de leverancier van online opslag waarin Oracle ook geïnteresseerd was, na een openlijke biedingsoorlog met concurrent Dell. Hurd heeft die laatste overname van 2,4 miljard overigens niet meer afgerond.

Oracle, begonnen als leverancier van database-oplossingen, begint zich in het vaarwater van HP te begeven. Vorig jaar deed Oracle een grote overname: het kocht Sun voor 7,4 miljard dollar, dat servers en werkstations verkoopt en Java software ontwikkelt. IBM had Sun ook willen kopen, maar brak de onderhandelingen af.

Allereerst heeft Oracle de pijlen op IBM gericht, schrijft Mark Hurd in het persbericht over zijn benoeming. Terwijl HP (jaaromzet in 2009: 114 miljard dollar) en IBM (95 miljard dollar) hun omzet tijdens de crisis zagen dalen, groeide de omzet van Oracle met 15 procent naar 26,8 miljard dollar in het gebroken boekjaar 2010.

Bron: NRC Handelsblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een terugblik vanaf midden 2020

Zo heel af en toe heb je weleens zo'n momentje dat je even terugdenkt aan bepaalde periodes in je leven. Eigenlijk wil ik nooit te vaak ...