zaterdag 23 mei 2009

Stamrecht, weer een paar stappen verder

Inmiddels al weer een paar stappen verder. Ik moest nu een zakelijke rekening gaan openen voor de Stamrecht BV in oprichting. Eerst met de ING gebeld, is tenslotte onze eigen bank. De medewerker had er best veel verstand van maar vertelde me bijna verontschuldigend dat het drie weken zou gaan duren. Daarna eens met de RABO gebeld, ik kon een afspraak maken voor dinsdag 19 mei in een filiaal te Breukelen.

Met de van de notaris gekregen conceptstatuten en een identiteitsbewijs heb ik daar toen een zakelijke rekening geopend voor een Stamrecht BV in oprichting. Afgelopen vrijdag 22 mei werd ik al gebeld door een medewerkster van de bank met het rekeningnummer en ze hadden dit ook al doorgegeven aan de notaris. 's Avonds gelijk het startbedrag gestort en op zaterdag kreeg ik de overeenkomst thuis, heb dit ondertekent en weer opgestuurd. Het hele Stamrecht gebeuren gaat dus op rolletjes.

woensdag 20 mei 2009

Ontslagvergoeding 30% gedaald (uit de Volkskrant)

De ontslagvergoeding voor werknemers is de afgelopen maanden met zo’n 30 procent gedaald. De kantonrechter kent nu gemiddeld 27 duizend euro toe. Vorig jaar verlieten ontslagen werknemers de rechtszaal nog met gemiddeld ruim 37 duizend euro. Kantonrechter (Gabriel Eisenmeier) Dit zijn de ‘eerste voorzichtige conclusies’ die de Amsterdamse kantonrechter Fruytier trekt over het effect van de nieuwe kantonrechtersformule. Fruytier bekeek 154 dossiers die in de eerste vier maanden van dit jaar zijn behandeld bij de Amsterdamse rechtbank, waarvan er uiteindelijk 80 uitmondden in een ontslagvergoeding.

De daling is het gevolg van de invoering van de nieuwe kantonrechtersformule per 1 januari 2009. De rechters vonden dat de oude rekenregel niet meer voldeed. Te veel ontslagen werknemers verlieten hun rechtszalen met te goed gevulde zakken, vonden ze. En dat terwijl deze werknemers – tot voor kort – vaak snel weer een nieuwe baan hadden.

De kantonrechtersformule
Vorig jaar ontvingen werknemers een maandsalaris per gewerkt jaar, jaren na het 40ste levensjaar telden anderhalf keer mee. Na de 50 telden ze dubbel. Sinds 2009 is dit veranderd. Dienstjaren tot 35 jaar tellen mee voor een half maandsalaris. De jaren tussen 35 en 45 betekenen één maandsalaris. Tussen 45 en 55 jaar anderhalf en gewerkte jaren na je 55ste tellen dubbel mee. Bijvoorbeeld: iemand van 34 die tien jaar heeft gewerkt bij een baas, kreeg tien maandsalarissen mee. Nu worden dat er vijf. En een werknemer van 62 jaar met veertig dienstjaren kreeg 57 maanden mee, nu houdt hij 45,5 maandsalarissen over. Het verschil kan dus oplopen tot 50 procent.

Kredietcrisis
De invoering van de nieuwe formule kwam op het moment dat de kredietcrisis de eerste slachtoffers in Nederland eiste. De kans dat iemand snel een nieuwe baan vindt, is veel kleiner geworden. De rechters noemen dat nu een ‘ongelukkige samenloop in de tijd’. Fruytier: ‘Maar de nieuwe formule wordt op zitting en in de stukken op dit moment niet meer ter discussie gesteld.’

Door de recessie hebben de ontslagrechters het een stuk drukker gekregen. Het aantal ontslagzaken in Amsterdam steeg in het eerste kwartaal met bijna 35 procent naar ruim 700. Vooral het aantal lastige zaken – waarbij het ontslag geen formaliteit is en de ontslagen werknemer tegenstribbelt – neemt snel toe, met ruim 70 procent naar 300 zaken. In Nederland loopt ongeveer de helft van de ontslagzaken via de kantonrechter.

HP schrapt 6400 banen

HP gaat de komende twaalf maanden bijna 6400 banen schrappen. De grootste computerfabrikant ter wereld liet dit dinsdag weten na de presentatie van een lagere winst en omzet. De ontslagronde komt neer op 2 procent van het totale aantal banen bij het Amerikaanse concern. HP is sinds september al bezig met een grote reorganisatie in verband met de overname van de IT-dienstverlener EDS. Daarbij verdwijnen, verspreid over meerdere jaren, wereldwijd 24.000 banen.

HP zag afgelopen kwartaal de winst met 17 procent terugvallen tot 1,7 miljard dollar. De omzet zakte met 3 procent tot 27,4 miljard dollar. Bij de handel in computers zag HP de omzet met een vijfde inzakken. Dit kwam door de grote populariteit van minilaptops, die veel goedkoper zijn. Het aantal verkochte computers bleef stabiel. Bij printers daalde de omzet met bijna een kwart. Hier daalde de afzet wel sterk.

maandag 18 mei 2009

Vreemde maandag

Weer wat vreemde gebeurtenissen vandaag (maandag 18 mei). De twee externe Mainframe medewerkers John Cooke en Bruce Jones hoeven niet meer terug te komen op de zaak. John kreeg het vrijdag te horen, hij is dus vandaag niet meer op de Ebbehout geweest. Voor Bruce was het extra triest, hij had vanmiddag vrij genomen omdat hij jarig was. Hij was koud een half uur thuis toen hij werd gebeld met de mededeling dat hij niet meer naar de zaak hoefde te komen......

vrijdag 15 mei 2009

Stamrecht papieren naar de notaris

De papieren binnen gekregen van Belastingadviesbureau Geraerts. Een kind kan de was doen, er is precies aangegeven waar de handtekeningen gezet moeten worden. Wel alles even gekopieerd voor het archief... Daarna opsturen naar de notaris en weer afwachten tot de volgende stap.

donderdag 14 mei 2009

INTF Niet?

Vandaag werd verteld dat de INTF groep niet ge-outsourced gaat worden. Wat betekent dat nu eigenlijk?

Fotoalbum EDS kantoor Ebbenhout






Sociaalplan - oprotpremie

Sociaal plan.

Voorbeeld:

Jij bent 55 en kan je kiezen voor 12 maanden begeleiding (100%) doorbetaald + oprotpremie. Als je in die 12 maanden geen werk hebt gevonden, dan gaat er 6 maanden van je oprotpremie af. Vervolgens daarna ga je de ww in (70%) van je laatste salaris. Je kan ook kiezen voor de totale oprotpremie + direkt de ww(70%) in.

woensdag 13 mei 2009

Blogstart over het AH account bij EDS

Hallo beste (oud) medewerkers!
Het leek me leuk om een blog te starten voor alle (oud) collega's van ons AH account bij EDS an HP company. Ik ga zelf met de vrijwillige vertrekregeling weg, mijn laatste dag op de Ebbehout zal op 12 juni zijn.

Ik start een stamrecht BV op en zal daar mijn geld in laten storten. Voor diegenen die dat ook willen doen je kunt een heel leuk en interessant boekje aanvragen: http://www.stamrecht.nl/
Echt even doorlezen!
Verder heb ik mijn stamrecht opgericht bij Belastingadviesbureau Geraerts: http://www.fiscaalvoordeel.com/

Ik zou het leuk vinden als iedereen zijn ideeën en gevoelens op deze blog neerzet. Maar ook tips zijn natuurlijk welkom. Verder hoop ik dat deze blog in de toekomst een ontmoetingsplaats blijft voor ons allen en dat we zo een beetje contact kunnen blijven houden!

Een terugblik vanaf midden 2020

Zo heel af en toe heb je weleens zo'n momentje dat je even terugdenkt aan bepaalde periodes in je leven. Eigenlijk wil ik nooit te vaak ...