donderdag 23 juli 2009

Op een bijzondere ludieke wijze er uitvliegen?

Wordt volgens mij een erg gezellig feestje van HP op 3 september a.s. , we worden dan verwelkomt door HP "op een bijzondere ludieke wijze". Wat zal dat zijn , ben jij ook nieuwsgierig? Waarschijnlijk is het je aanzegging tot ontslag.

Maar erg gepast vind ik dit “feestje” niet terwijl collega’s gedwongen ontslagen worden/zijn.
Hier onder de uitnodiging:

Op donderdag 3 september a.s. vindt een bijzondere All Employee meeting plaats bij HP Amstelveen.
Tussen 15.30 en 16.30 uur komen in drie rondes de volgende onderwerpen aan de orde:
* de business update van het CMT
* de business cases uit de verschillende business units
* en op bijzondere ludieke wijze, zullen we stil staan bij de HP/EDS integratie en onze EDS collega's welkom heten.
Na het officiële programma willen we je, anders dan normaal, van harte uitnodigen voor "de HP heet EDS welkom BBQ" buiten op het terras. Het programma zal omstreeks 20.00 uur afgelopen zijn.
Dit is de eerste gezamenlijke HP/EDS All Employee meeting. Zorg dat je er met je teamgenoten bij bent door bijgaand agendabericht te accepteren.

woensdag 22 juli 2009

Baas mag selectief ontslaan

Vanaf 1 augustus kan jouw baas werknemers met speciale ‘kennis of bekwaamheden’ bij collectief ontslag gemakkelijker in dienst houden. Vanaf die dag hoeft de werkgever bij een reorganisatie niet meer expliciet aan te tonen dat iemand ‘onmisbaar’ is. CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) verruimt per 1 augustus tijdelijk de ontslagregels in verband met de economische crisis waardoor werkgevers meer vrijheid krijgen bij de keuze wie ontslagen wordt. De verruiming geldt tot september 2011. Daarna geldt weer het strengere onmisbaarheidscriterium. Donner: ‘Tegen die tijd moet de arbeidsmarkt weer gewoon functioneren. Van een verruiming van het ontslagrecht is dus geen sprake. Dit is een crisismaatregel, net zoals de deeltijd-WW.’

Van bijzonder belang
Minister Donner vindt het voldoende als de werkgever kan aantonen dat hij of zij ‘van bijzonder belang’ is. Het bedrijf moet dan wel kunnen aantonen dat er veel is gedaan aan de scholing van die medewerkers. De verruiming om af te wijken van de regels mag er maximaal toe leiden dat 10 procent meer werknemers worden ontslagen in de kwetsbare groepen 15 tot 25 jaar en 55 jaar en ouder.

Afspiegelingsbeginsel
Normaal gesproken wordt bij een ontslag uitgegaan van het afspiegelingsbeginsel. Per leeftijdscategorie (15 tot 25 jaar, 25 tot 35 jaar) wordt gekeken wie het kortst in dienst is. Nu al is het mogelijk iemand ‘onmisbaar’ te laten verklaren, maar in de praktijk krijgt een bedrijf daar zelden toestemming voor van het UWV.

Niet logisch
Donner vindt het ‘niet logisch’ dat een bedrijf eerst vaklieden probeert te behouden door ze in de deeltijd-WW onder te brengen, om hen daarna alsnog te moeten verliezen door de regels die gelden bij collectief ontslag. De verwachting van de minister is dat vooral het midden- en kleinbedrijf gemakkelijker vaklieden kan ontzien bij ontslagronden. In kleine bedrijven is het belang van enkele vakkrachten volgens hem gemakkelijker aan te tonen dan voor grote ondernemingen.

bron : Abvakabo FNV

donderdag 16 juli 2009

Bezoek aan Zaandam

Gisteren ben ik eens naar mijn oude EDS an HP company kantoor in Zaandam gereden. Eén van de eerste dingen die me opviel, ondanks dat er geen files stonden, was dat het best een flink stuk rijden was. Zo zie je maar, dit soort zaken ben je toch snel ontwend. Ik kon m’n auto gelukkig op het veld aan de overkant kwijt, ik had natuurlijk geen parkeerpas meer. Gek eigenlijk dat het voor zoveel hard werkende mensen zo moeilijk gemaakt word om gewoon hun auto ergens te kunnen parkeren. Overal waar je om je heen kijkt zie je lege en met slagbomen afgesloten parkeerplaatsen bij lege kantoren. Maar o wee, als je je karretje ergens neerzet waar die niet mag staan, in de Zaanstreek zijn ze er als de kippen bij om je een bon onder de voorruit te schuiven.

Ik liep het kantoorgebouw binnen en zag alweer een vertrouwd iets, er was een reparateur bezig met de linkerlift! Gelukkig blijven veel dingen hetzelfde...... Op dat moment kwam uit de rechter lift John Neuteboom stappen met een kar vol hardware. Gelijk een tijdje bijkletsen met een fijn en vriendelijk mens. Boven aangekomen werd ik geknuffeld door Peter, hij ging net een grote jongen wegbrengen en kon me mooi binnenlaten. Een allerhartelijkste begroeting werd mijn deel en ook ik was blij om iedereen weer eens te zien en spreken. In totaal ben ik bijna drie uur binnen geweest en heb met iedereen een praatje gemaakt. Leuk en dit gaan we zeker nog een keertje doen, misschien moet ik de volgende keer wel naar de nieuwe lokatie in Amstelveen rijden. Na flink wat kopjes Café Olé’s gedronken te hebben was het tijd om weer huiswaarts te gaan. Helaas was de bezetting op het kantoor niet zo hoog dus wil ik alle mensen die ik gemist heb hierbij alsnog de groeten doen en veel geluk wensen.

dinsdag 14 juli 2009

Shell vraagt lager tarief van ingehuurde ICT'ers

Olieconcern Shell onderhandelt met zijn ingehuurde ict'ers over een tariefsverlaging. Dat bevestigt een woordvoerder van het Nederlands-Britse bedrijf. 'We hebben onze contractanten gevraagd om mee te gaan in een prijsverlaging. De tarieven kunnen meer in lijn zijn met de rest van de prijzen in de markt.' Volgens de voorlichter heeft Shell geen specifiek percentage voor de verlaging voorgesteld. Britse media spreken over een voorgestelde tariefsverlaging van 12 procent.

Zoals veel bedrijven heeft ook Shell last van de huidige economische neergang. De brutowinst van het concern nam in het eerste kwartaal van 2009 met 51 procent af ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De winst uit de bedrijfsvoering bedroeg in het eerste kwartaal 2009 ruim 2,5 miljard euro bij een omzet van bijna 45 miljard euro.

In 2008 besloot Shell een groot deel van zijn ict uit te besteden aan de dienstverleners EDS, AT&T en T-Systems. Eind 2008 verzochten veel Nederlandse ict-dienstverleners hun ingehuurde krachten ook om een tariefsverlaging.

maandag 13 juli 2009

De vierde week in...


Inmiddels drie weken thuis. Moet zeggen dat ik op dit moment lekker in m’n vel zit. De eerste week was eigenlijk het moeilijkst. Niet omdat deze week nu zo vervelend was maar meer door het vreemde onderbuikgevoel. Heb ik nu vakantie of moet ik morgen weer aan de slag? Heel vreemd allemaal maar ik ben vanaf het begin af aan elke dag om 7:30 opgestaan en ben in en om het huis stevig bezig geweest.

De auto’s glimmen van binnen en buiten, diverse kasten en laden heb ik helemaal uitgemest en weer netjes ingeruimd, de administratie is compleet up to date, de tuinen liggen er fantastisch bij en alle kunststof kozijnen glimmen in het zomerzonnetje. Binnenkort ga ik de voorkant schilderen en als er tijd voor is ook diverse kamers in huis sauzen. Ik wil alle blog-lezers in ieder geval een fijne vakantie wensen en ik hou jullie op de hoogte!

woensdag 8 juli 2009

Totaal onverwacht maar minstens net zo leuk...

...dat was de verrassing die Edward Ent vandaag voor de meeste van ons had. Een zak vol met beschuit en muisjes moest de mededeling dat hij zondag vader was geworden geloofwaardig maken. Nou is Ed natuurlijk altijd wel in voor een geintje, maar de manier waarop hij 9 maanden dit voor al zijn collega's heeft stil gehouden, slaat werkelijk alles. Goed gedaan Ed, gefeliciteerd en veel plezier met James Barend Adrianus.

zaterdag 4 juli 2009

Prettig weekend!

Onze onnavolgbare Ramon Kok nam vrijdag 3 juli afscheid. Nu was dat wel in de lijn der verwachting, hij had afgelopen maand twee Indiërs moeten inwerken en Ramon was zelf een zogenaamde externe. Of zijn we dat zelf inmiddels ook niet allemaal een beetje..........? We zullen Ramon vooral herinneren door zijn meerdere gsm’s. Wie belde er nu weer en op welke telefoon? Natuurlijk werd er altijd commentaar geleverd door ons, maar vooral Luis kon er wat van. Wel op een leuke manier en Ramon kon er best goed tegen.

Hij heeft ongeveer een jaar op de TAS afdeling gewerkt en heeft een prima rol gehad in PeopleSoft upgrade voor Zweden. Op Linkedin kun je Ramon vinden, zien wat hij gaat doen en eventueel contact met hem opnemen. Nadat iedereen afgelopen vrijdag een lekker stuk taart had gehad werd er afscheid genomen. Het ga je goed Ramon en....... prettig weekend!

Een terugblik vanaf midden 2020

Zo heel af en toe heb je weleens zo'n momentje dat je even terugdenkt aan bepaalde periodes in je leven. Eigenlijk wil ik nooit te vaak ...