woensdag 22 juli 2009

Baas mag selectief ontslaan

Vanaf 1 augustus kan jouw baas werknemers met speciale ‘kennis of bekwaamheden’ bij collectief ontslag gemakkelijker in dienst houden. Vanaf die dag hoeft de werkgever bij een reorganisatie niet meer expliciet aan te tonen dat iemand ‘onmisbaar’ is. CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) verruimt per 1 augustus tijdelijk de ontslagregels in verband met de economische crisis waardoor werkgevers meer vrijheid krijgen bij de keuze wie ontslagen wordt. De verruiming geldt tot september 2011. Daarna geldt weer het strengere onmisbaarheidscriterium. Donner: ‘Tegen die tijd moet de arbeidsmarkt weer gewoon functioneren. Van een verruiming van het ontslagrecht is dus geen sprake. Dit is een crisismaatregel, net zoals de deeltijd-WW.’

Van bijzonder belang
Minister Donner vindt het voldoende als de werkgever kan aantonen dat hij of zij ‘van bijzonder belang’ is. Het bedrijf moet dan wel kunnen aantonen dat er veel is gedaan aan de scholing van die medewerkers. De verruiming om af te wijken van de regels mag er maximaal toe leiden dat 10 procent meer werknemers worden ontslagen in de kwetsbare groepen 15 tot 25 jaar en 55 jaar en ouder.

Afspiegelingsbeginsel
Normaal gesproken wordt bij een ontslag uitgegaan van het afspiegelingsbeginsel. Per leeftijdscategorie (15 tot 25 jaar, 25 tot 35 jaar) wordt gekeken wie het kortst in dienst is. Nu al is het mogelijk iemand ‘onmisbaar’ te laten verklaren, maar in de praktijk krijgt een bedrijf daar zelden toestemming voor van het UWV.

Niet logisch
Donner vindt het ‘niet logisch’ dat een bedrijf eerst vaklieden probeert te behouden door ze in de deeltijd-WW onder te brengen, om hen daarna alsnog te moeten verliezen door de regels die gelden bij collectief ontslag. De verwachting van de minister is dat vooral het midden- en kleinbedrijf gemakkelijker vaklieden kan ontzien bij ontslagronden. In kleine bedrijven is het belang van enkele vakkrachten volgens hem gemakkelijker aan te tonen dan voor grote ondernemingen.

bron : Abvakabo FNV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een terugblik vanaf midden 2020

Zo heel af en toe heb je weleens zo'n momentje dat je even terugdenkt aan bepaalde periodes in je leven. Eigenlijk wil ik nooit te vaak ...