vrijdag 13 november 2009

Amstelveen

Amstelveen is een stad gelegen in de provincie Noord-Holland (NL) ten zuiden van Amsterdam. De oppervlakte is 44,08 km², waarvan een wateroppervlakte van 2,30 km². De grond bestaat uit laagveen en zeeklei. Zie geschiedenis van Amstelveen over de veengronden.

Inwoners
Op 1 januari 2008 telde Amstelveen 79.003 inwoners, bestaande uit 37.629 mannen en 41.374 vrouwen (inclusief kinderen). Hiervan hebben er 70.347 de Nederlandse nationaliteit en zijn 8.656 van de inwoners niet Nederlands. De gemiddelde leeftijd van de Nederlander is 39,7 jaar, die van de Amstelvener gemiddeld 42,4 jaar. Amstelveen wordt een relatief vergrijsde stad. Van de Amstelveense bevolking is 19% 65 jaar of ouder, terwijl dit in Nederland 15% is. Het aantal ouderen zal langzaam oplopen. De prognose is dat er in 2020 ongeveer 21% ouderen zijn en in 2038 maar liefst 26%. 28% van de Amstelveners is jonger dan 25 jaar en in Nederland is dit 30%.

De Amstelveense huishoudens zijn overwegend klein, want bijna 68% van de huishoudens bestaat uit een één- of tweepersoons huishouden. Een kwart van de huishoudens bestaat uit een gezin met kinderen. Het aantal alleenstaanden groeit. In Nederland is 35% alleenstaand, in Amstelveen 41%, mede door de vergrijzende inwoners, waarbij één van de partners is overleden. Sinds 1 januari 2005 Amstelveen bestaat uit 20 wijken. Met 7.352 inwoners is Middenhoven de grootste wijk, gevolgd door de wijk Groenelaan met 6.469 inwoners, waarvan velen 65 plusser zijn. Waardhuizen is een goede derde met 6.346 inwoners.

Op 1 januari 2008 woonden in Amstelveen 8.600 personen met een niet- Nederlandse nationaliteit. Japanners zijn al jaren lang de grootste groep met 1.719 personen, gevolgd door mensen uit India (746), Britten (635), Amerikanen (352) en Duitsers (355). Landelijk grote bevolkingsgroepen als Surinamers (71), Turken (109) en Marokkanen (72) zijn in Amstelveen nauwelijks vertegenwoordigd. De leeftijdsopbouw van de niet-Nederlanders wijkt sterk af van de Nederlanders. Personen tussen de 25 en de 44 jaar en kinderen zijn onder buitenlanders sterk vertegenwoordigd, terwijl ouderen vrijwel ontbreken.

Inkomen
Op 1 januari 2008 waren 1.409 personen uit de gemeente werkloos (650 mannen en 759 vrouwen). De bevolking van Amstelveen is relatief welvarend met een gemiddeld inkomen van 25% boven het landelijk gemiddelde.

Woningen en bedrijven
In Amstelveen is één op de tien woningen gebouwd voor 1945 en 47% tussen 1945 en 1970. Tot 2015 zullen er nog ongeveer 3.700 nieuwe woningen worden gebouwd. Daarna zal er een stilstand zijn, daar er geen grote woningpbouwprojecten meer staan gepland. In 2008 telt Amstelveen 6.395 vestigingen van bedrijven en instellingen. Bij deze vestigingen zijn in totaal 41.323 personen werkzaam. Behalve woningen bouwde Amstelveen de laatste decennia ook veel kantoren, met name voor het handels-, bank- en verzekeringswezen en van de KLM. Het telt grote computercentra en hoofdkantoren voor nationale en internationale instellingen. In Amstelveen wonen velen die werkzaam zijn op de luchthaven Schiphol. Amstelveen ligt op enkele kilometers afstand van Schiphol. De nabijheid van de luchthaven wordt door veel bedrijven als een gunstige vestigingsfactor gezien.


Onderwijs
In Amstelveen staan verspreid over de wijken 19 basisscholen: 9 openbare, 5 protestantschristelijke, 4 rooms-katholieke scholen en een bijzonder neutrale school. Daarnaast zijn er 2 scholen voor speciaal onderwijs. Het aantal scholen is de laatste jaren door fusies afgenomen. Geconcentreerd in de wijk Keizer Karelpark staan de 4 scholen voor voortgezet onderwijs met in totaal ruim 5.200 leerlingen. Het aantal leerlingen op het voortgezet onderwijs neemt al jaren met gemiddeld 200 leerlingen per jaar toe. Het basisonderwijs heeft juist te kampen met een daling van het aantal leerlingen. De daling is met name zichtbaar in de wijken Westwijk en Keizer Karelpark. De daling geldt overigens ook voor het speciaal basisonderwijs.

De International School of Amsterdam (ISA) vervult al 40 jaar lang de behoeften van de internationale gemeenschap van Amsterdam en omstreken. De ISA biedt onderwijs aan scholieren in de leeftijd van 3 tot 18 jaar (vanaf de kleuterschool tot en met de eindexamenklas van het voortgezet onderwijs). ISA biedt een probleemloze overgang van en naar andere scholen in binnen- en buitenland en het onderwijs is gebaseerd op een volledig Internationaal Baccalaureatprogramma. De ISA heeft capaciteit voor 950 scholieren. De grootste groep scholieren komt uit de Verenigde Staten, Japan, Korea, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Scandinavie. Daarnaast zijn er nog scholieren uit meer dan 50 andere landen. Scholieren aan de ISA blijven gemiddeld twee tot vijf jaar.

Natuur en kunst
In Amstelveen zijn veel natuurparken, te weten Bovenkerkerpolder, De Braak, Broersepark, speelboerderij Elsenhove, Jac.P. Thijssepark, Middelpolder, Ouderkerkerplas en de Amstelveense Poel. De Poel is een onderdeel van het Amsterdamse Bos dat 935 hectare groot is. In 2007 was er in Amstelveen heel wat te beleven geweest op het gebied van kunst en cultuur. Het Museum Jan van der Togt in het Oude Dorp had heel veel verschillende tentoonstellingen, waarmee het een flink aantal bezoekers trok. Het Cobramuseum trok 74.139 bezoekers en de bibliotheek met haar vier vestigingen ontving 696.028 bezoekers. In 2007 trokken de voorstellingen in de Schouwburg Amstelveen 106.966 bezoekers naar 275 voorstellingen. Cinema Amstelveen trok het afgelopen jaar met 597 voorstellingen 15.919 bezoekers.

Het poppodium P60 heeft binnen enkele jaren een zeer goede naam opgebouwd met een uitgekiende programmering. De bezoekersaantallen zijn dan ook hoog. Tenslotte brengen ook de jaarlijks terugkerende culturele evenementen zoals Atelierroute 2008, het Stadspleinfestival en de boekenmarkt volop leven in de stad.

Restaurants en winkels
In Amstelveen zijn relatief kleine hotels gevestigd. In totaal zijn er 143 kamers beschikbaar met 297 bedden. Naast de hotels zijn er in Amstelveen 116 horecagelegenheden. Veel zaken zijn omgebouwd naar eetgelegenheden. Zo zijn er het welbekende en drukbezochte Griekse restaurant Alexandros, de altijd overvolle Argentijn, het nieuwe Koreaanse restaurant Damso en de aloude Dikkerd. Amstelveen heeft in praktisch elke wijk een winkelhof aangelegd. Ook daar zijn eetgelegenheden te vinden. Vanaf de jaren 90 in de vorige eeuw, werd langzaam maar zeker het centrum van Amstelveen omgetoverd tot een groot Stadshart, met winkels voor ieders gading. Rond het stadsplein zijn veel horeca gelegenheden, waar het zomers op het terras ook goed toeven is.

Sport
Amstelveen beschikt over een groot en gevarieerd aanbod aan sportvoorzieningen. Het merendeel van de 236 sportaccommodaties wordt gevormd door de sportvelden: voetbal, hockey, handbal, korfbal, honk- en softbal, rugby en een cricket. Verder is er zwembad de Meerkamp met diverse binnenbaden en buitenbaden en er is een oefenwielercircuit.

Golfbanen zijn te vinden in de buurgemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer. Onder de hockeyvelden bevindt zich het Wagenerstadion in het Amsterdamse Bos en ook de Bosbaan bevindt zich op Amstelveens grondgebied. Deze sportvoorzieningen worden gebruikt door ongeveer 85 in Amstelveen gevestigde sportverenigingen en door veel particulieren. Ook topsport wordt in Amstelveen beoefend. Bij onder andere hockey, volleybal en badminton draaien enkele Amstelveense clubs mee in de Nederlandse top.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een terugblik vanaf midden 2020

Zo heel af en toe heb je weleens zo'n momentje dat je even terugdenkt aan bepaalde periodes in je leven. Eigenlijk wil ik nooit te vaak ...