maandag 30 november 2009

EDS houdt winst HP op peil

De beperkte omzet- en winstdaling die ict-bedrijf HP het afgelopen boekjaar 2009 boekte, is voornamelijk te danken aan de prestaties van zijn dienstendivisie. Daarin is de voormalige dienstverlener EDS opgenomen. De omzet van de dienstendivisie groeide in een jaar tijd met 65 procent en de winst verdubbelde. Andere onderdelen van HP, en het bedrijf als geheel, zien hun omzet en winst wel dalen. Dat blijkt uit de jaarcijfers die HP op 24 november presenteerde.

Vergeleken met 2008 daalt de operationele winst bedrijfsbreed met 3,1 procent naar 10,1 miljard dollar. De dienstendivisie is verantwoordelijk voor de helft van deze winst. De omzet van HP komt uit op ruim 114,6 miljard dollar, een daling van 3 procent ten opzichte van 2008. 34,7 miljard hiervan wordt gegenereerd door de dienstendivisie.

BedrijfsonderdelenHP bestaat uit vier bedrijfsonderdelen. Technology Solutions, waaronder de dienstendivisie en dus EDS valt, boekte 20 procent meer omzet en bijna 30 procent meer winst. Dit bedrijfsonderdeel is veruit de grootste binnen HP. De pc-divisie Personal Systems Group zag zijn omzet dalen met 17 procent en de winst met 30 procent. De printertak HP Imaging and Printing Group boekte 19 procent minder omzet en ruim 5 procent minder winst.

HP nam dienstverlener EDS in augustus 2008 over voor 13,9 miljard dollar. Een jaar later werd de naam gewijzigd in HP Enterprise Services, dat onderdeel is van de nieuwe divisie Enterprise Business. Dat is weer de nieuwe naam van HP Technology Solutions, zoals in het jaarverslag nog is gebruikt. Tot de divisie behoren ook de onderdelen HP Technology Services, HP Software en HP Enterprise Servers, Storage & Networking (ESS&N).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een terugblik vanaf midden 2020

Zo heel af en toe heb je weleens zo'n momentje dat je even terugdenkt aan bepaalde periodes in je leven. Eigenlijk wil ik nooit te vaak ...