maandag 22 maart 2010

Lage ontslagpremie nu ook belastingvrij weg te zetten

Goed nieuws voor dertigers die met een ontslagpremie op straat worden gezet. Sinds begin 2010 kunnen zij hun relatief lage 'vertrekbonus' belastingvrij wegzetten. Dat was voorheen alleen mogelijk voor veertigplussers die doorgaans veel hogere bedragen krijgen bij een gedwongen afscheid.

Ben je midden dertig en heb je zo'n zes jaar voor dezelfde baas gewerkt, dan krijg je algauw een ontslagpremie van zo’n 25.000 euro. Een leuk bedrag. Maar wat doe je er mee? Het is sinds 1 januari 2010 mogelijk om het geld belastingvrij op een bankspaarrekening te zetten. Belangrijkste voordeel: je rekent niet direct af met de fiscus. Het hele bedrag kun je bewaren voor bijvoorbeeld het starten van een eigen onderneming. Of je zet het geld opzij als reserve voor het geval je nog geen baan hebt gevonden op het moment dat de WW-uitkering stopt.

Concept banksparen
Banksparen is een vorm van belastingvrij sparen. Geld wordt op een rekening gezet waarvan je het niet zomaar weer af kunt halen. Het gespaarde geld wordt door de bank vervolgens in vaste termijnen uitgekeerd. De regeling werkt zo dat er geen belasting wordt betaald bij het sparen, maar wel op het moment dat de bank het geld uitbetaalt. Banksparen was aanvankelijk alleen mogelijk voor een pensioen of hypotheek. De Belastingdienst ondersteunt zo mensen die extra willen sparen voor hun oude dag of de aflossing van hun hypotheek. Bij deze twee mogelijkheden komt nu dus ook de ontslagpremie.

Vooral dertigers profiteren
Dertigers hebben doorgaans minder lange dienstverbanden dan hun oudere collega’s. De hoogte van de ontslagpremie wordt vastgesteld aan de hand van de kantonrechtersformule, waarbij het aantal dienstjaren van een medewerker een belangrijke factor is. Hoe langer je in dienst bent, des te hoger de ontslagpremie.

Banksparen is relatief goedkoop. Het is immers niet veel meer dan een bankrekening met een aantrekkelijk rendement. Krijg je een in verhouding lage ontslagpremie omdat je nog niet zo lang in dienst bent, tot zo’n 30.000 euro, dan zijn de andere belastingvrije constructies meestal te duur. Voorheen was het daarom raadzaam om direct met de fiscus af te rekenen en het geld als loon uit te laten betalen. De Belastingdienst pikt dan algauw de helft van het bedrag in.

Banken met speciale rekeningen
Banken spelen op de ontwikkeling in door rekeningen aan te bieden die aansluiten op de nieuwe regelgeving. Zo heeft ABN Amro vanaf 15 maart een speciale bankspaarrekening voor ontslagpremies, waarvoor een minimuminleg geldt van 10.000 euro. SNS Reaal komt eveneens op korte termijn met een financieel product voor de nieuwe fiscale regeling. Ook Rabobank wil voor de zomer met een aangepaste bankrekening starten. Internetbank Brand New Day heeft sinds het begin van 2010 al een speciale bankspaarregeling voor ontslagpremies, maar daarmee kan alleen worden belegd.

Aandachtspunten bij banksparen
Banksparen met je ontslagpremie is alleen voordelig als de hoogte van de belasting op het moment dat de bank in termijnen gaat uitkeren lager is dan bij het ontslag. Verwacht je na je ontslag meer te gaan verdienen, dan kan het aantrekkelijker zijn om direct af te rekenen met de fiscus. Banksparen is dus vooral interessant als je verwacht in de toekomst minder te verdienen of minder belasting gaat betalen omdat je bijvoorbeeld een eigen onderneming start.

Het is ook mogelijk om de uitkering van het geld pas te laten starten na je 65'ste, want dan val je automatisch onder een laag belastingtarief. Voor dertigers is dat momenteel een behoorlijke gok. Want het is gezien de vergrijzing nog maar de vraag of het huidige gunstige belastingtarief voor 65-plussers over dertig jaar nog steeds bestaat. Sommige banken brengen kosten in rekening voor de bedragen die zij periodiek uitkeren. Over deze kosten zijn zij niet altijd even duidelijk. Vraag er naar en neem geen genoegen met een vaag antwoord.

Vormen van banksparen
Bankspaarproducten zijn grofweg in drie smaken te krijgen. Het meest flexibel is een spaarrekening met variabele rente. Belangrijk voordeel van zo’n rekening is dat de uitkering van het gespaarde geld makkelijk gestopt en gestart kan worden. Wie zijn ontslagpremie wil gebruiken voor het starten van een eigen bedrijf of als aanvulling op zijn uitkering, kan dus het beste voor de spaarrekening kiezen. Nadeel van de spaarrekening is dat de rente niet heel hoog is en bij daling van de marktrente zelfs erg laag kan worden.

Een hogere rente die bovendien vastligt is mogelijk met een deposito, een spaarrekening die loopt over een afgesproken periode waarin het geld niet kan worden opgenomen. Een langere looptijd levert een hogere rente op. Een deposito is een goede keuze als je er zeker van bent dat je het geld niet nodig zal hebben voor een periode van tenminste één jaar.

Beleggen is ook mogelijk. Maar daaraan kleven natuurlijk veel extra risico’s, afhankelijk van waarin wordt belegd. Wie denkt dat nu een goed moment is om in aandelen, vastgoed of staatsleningen te stappen, kan een gokje wagen. Afhankelijk van de aanbieder zijn ook combinaties mogelijk van de drie verschillende bankspaarvormen.
Overgenomen van http://www.z24.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een terugblik vanaf midden 2020

Zo heel af en toe heb je weleens zo'n momentje dat je even terugdenkt aan bepaalde periodes in je leven. Eigenlijk wil ik nooit te vaak ...