Elk nadeel heeft zijn voordeel. Het vertrek van HP-topman Mark Hurd biedt een mooie gelegenheid om aandelen HP te kopen.
Een duur slippertje van HP-topman Mark Hurd. Zijn plotselinge vertrek bij het technologiebedrijf vorige week vrijdag liet de koers van het aandeel HP met acht procent instorten. “Hoewel HP met Hurd een capabele manager verliest blijft het één van de sterkste technologiebedrijven”, reageert Morningstar-analist Micheal Holt. “Het aandeel HP wordt momenteel verhandeld op 25 procent onder ons koersdoel en de EV/Ebitda-verhouding is slechts 6 (waarde van de onderneming gedeeld door de operationele winst). De paniekreactie van beleggers vrijdag en maandag op de beurs biedt een uitstekende koopmogelijkheid voor beleggers met een langetermijnperspectief.”
Jodie Fisher
Vrijdag bleek dat de positie van Hurd (53) onhoudbaar was geworden bij HP. Volgens de raad van commissarissen van HP heeft Hurd declaraties vervalst om zijn afspraakjes met B-filmactrice Jodie Fisher (foto) te verhullen. Fisher (50) speelde in de jaren negentig in softpornofilms als Body of Influence 2 en Intimate Obsession. Ze is sinds 2007 extern marketingconsultant voor HP.
Hurd nam Fisher meerdere keren mee uit eten en declareerde de rekening, terwijl het volgens de raad van commissarissen ging om privé-dineetjes. Ook werd Fisher ten minste eenmaal betaald voor een bijeenkomst die niet doorging. De fraude kwam aan het licht nadat Fisher de ceo van HP in juni van dit jaar had beschuldigd van seksuele intimidatie. Daarna startte de raad van commissarissen een intern onderzoek om de zaak uit te zoeken. De gevallen topman hielt de eer aan zichzelf en stapte op. Naar verluidt krijgt Hurd voor zijn vrijwillige vertrek nog 20 tot 30 miljoen euro mee. Vorig jaar verdiende hij een slordige 23 miljoen euro en stond daarmee in de top 10 van best verdienende CEO’s ter wereld.
Hurd was de drijvende kracht achter het huidige succesvolle businessmodel van HP. Toen hij aan het stuur kwam was HP de draad kwaad geraakt na de overname van Compaq, Hurd bracht opnieuw focus aan en vormde HP om van producent van pc’s tot een hoogwaardige technologie-onderneming met hardware voor particuliere en zakelijke klanten en IT-dienstverlening. Hij deed enkele strategische overnames. Met EDS kreeg HP een service-model à la IBM, met 3Com knaagde het aan de marktdominatie van Cisco en met Palm werd het minder afhankelijk van Microsoft.
Goedkoop
Holt blijft optimistisch over HP. “Het leiderschap van Hurd zal worden gemist, maar zijn werk in de afgelopen vijf jaar heeft HP een strategische richting opgestuurd waarmee het zijn vertrek overleeft. Het grootste risico voor HP is, dat de onderneming focus verliest in de periode dat het op zoek gaat naar een nieuwe CEO. Ik hoop dat de nieuwe topman verder gaat op de door Hurd ingeslagen weg: meedogenloos kosten reduceren en focus op operationele efficiëntie.”
Ook door zijn sterke omzetbasis zal HP deze turbulente tijd goed doorkomen, meent Holt. “Meerjarige contracten, een groot aantal verkochte printers die de zeer winstgevende inktcartridges nodig hebben en sterke klantrelaties helpen HP om het momentum vast te houden gedurende de korte crisis waarin het nu verkeert. De pc-markt is erg cyclisch, maar gelukkig haalt HP 90 procent van zijn omzet met andere divisies dan de pc-divisie.”
Holt vindt ook dat HP een goede uitgangspositie heeft voor de komende strijd met data centers. Hardwaregiganten komen steeds meer op elkaars werkterrein in hun streven om alles-in-één systemen te ontwikkelen (server, opslag en netwerk). Holt: “Investeringen in opslagtechnologie, zijn Procurve network en de overname van 3Com brengen HP op een terrein met grotere marges.” Omdat HP zakelijk sterk staat vindt Holt de onderwaardering van het concern onterecht. De onderneming blijft volgens hem nog steeds een aantrekkelijke large cap om in te beleggen. Door de huidige koersval is het aandeel extra goedkoop.
Artikel overgenomen uit Morningstar
Een ontmoetingsplaats voor alle (oud) medewerkers van het AH account bij EDS an HP company.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een terugblik vanaf midden 2020
Zo heel af en toe heb je weleens zo'n momentje dat je even terugdenkt aan bepaalde periodes in je leven. Eigenlijk wil ik nooit te vaak ...
-
We kunnen een (voorlopig) einde maken aan dit vervolgverhaal. Nadat ik de vorige keer had aangegeven dat mijn manager erg zijn best deed om ...
-
Weer wat vreemde gebeurtenissen vandaag (maandag 18 mei). De twee externe Mainframe medewerkers John Cooke en Bruce Jones hoeven niet meer t...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten