maandag 7 september 2009

Overleg met EDS over cao mislukt

Het overleg van vrijdag 4 september met EDS over de cao voor 2009 is mislukt. EDS vindt het gezien de economische situatie onverantwoord een loonsstijging toe te passen.

De loonstijging is het belangrijkste punt dat geregeld moet worden voor 1 januari. Daarnaast zal de EDS-populatie komen te vallen onder de ICK-CAO, waar HP nu ook al onder valt. Ook vindt EDS het tegenstrijdig om aan de ene kant iedereen een loonoffer te vragen en aan de andere kant wel een loonsverbetering toe te passen. Dit laatste is bij HP overigens wel gebeurd.

In het in juli gehouden referendum hebben de leden zich in grote meerderheid uitgesproken tegen de ''salary-freeze'' voor 2009 en voor vakbondsactie. De gezamenlijke vakorganisaties bij EDS zullen op 23 september aanstaande een ledenbijeenkomst houden om over de ontstane situatie te praten. De leden worden daarover in kennis gesteld op hun huisadres.

Vakbondsleden werkzaam voor EDS zijn verbolgen over het plan van de HP-directie in Nederland om de cao van EDS niet te verlengen. Is er nog hoop voor de cao van EDS?

“De bedrijfscao van EDS is per 1 december 2008 van rechtswege geëindigd”, zegt Herbert Wormgoor, woordvoerder van HP Nederland. “EDS volgt nu samen met HP de ICK-cao. Aanvullende arbeidsvoorwaarden worden afgesproken met de ondernemingsraad. De OR van EDS heeft zich aan het arbeidsvoorwaardenconvenant tussen HP-bestuur en de OR van HP geconfirmeerd.”

Het officiële standpunt van HP inzake de cao van EDS laat weinig ruimte voor hoop op een voortbestaan van die cao. Toch hebben de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie vandaag (vrijdag 4 september) een extra overleg over de cao van EDS. Doel van de vakbonden is de directie van EDS ervan te overtuigen dat ze zich tegenover de directie van HP sterk moet maken voor het behoud van de cao van EDS.

Maar de vakbondsbestuurders zelf hebben er een hard hoofd in. Steffe Bak, bestuurder van CNV Dienstenbond, heeft grote twijfels. “Als ik naar de houding van de directie van HP kijk, zie ik dat het moeilijk word. Het is ons als vakbonden de afgelopen maanden niet gelukt om met HP over dit onderwerp te praten. Onze leden hechten aan zekerheid over de ontwikkeling van hun arbeidsvoorwaarden via de cao, temeer omdat er een gure wind in het bedrijf is gaan waaien.”
CNV-leden begrijpen volgens Bak niet waarom er zoveel kosten bespaard en zoveel mensen ontslagen moeten worden, terwijl het helemaal zo slecht niet gaat. “Er is geen bedrijfseconomische noodzaak. HP wil zijn aandeelhouders blij maken. Kostenreductie lijkt een doel op zich geworden, door mensen aan de kant te zetten. En de werkdruk loopt daardoor alleen maar op.”

Van de directie van EDS Nederland ‘hoeft de cao niet meer’, zegt Wouter van Lith de Jeude, bestuurder van De Unie. “Omdat HP de ICK-cao volgt. Maar het is idioot dat een grote speler als HP/EDS geen eigen cao heeft.” De ICK-cao, afgesloten tussen de Werkgeversvereniging van ICT~Office en de vakorganisaties, is bedoeld voor bedrijven die zich bezig houden met hardware-activiteiten rond de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologie. Grote delen van de HP/EDS populatie vallen in feite buiten de werkingssfeer van de ICK-cao.

Volgens Van Lith de Jeude zeggen zijn leden dat er een slechte sfeer hangt in het bedrijf. “Het lijkt alleen nog om getallen te draaien. EDS’ers proberen goed werk te leveren aan de klant, maar voelen zich daarin niet gesteund door hun directie. Er worden mensen ontslagen terwijl het werk door steeds minder mensen moet worden gedaan.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een terugblik vanaf midden 2020

Zo heel af en toe heb je weleens zo'n momentje dat je even terugdenkt aan bepaalde periodes in je leven. Eigenlijk wil ik nooit te vaak ...