donderdag 31 december 2009

dinsdag 22 december 2009

Argentijns etentje

Op vrijdag 4 december kreeg ik een uitnodiging via de mail om met mijn ex-collega’s een hapje te gaan eten. Het etentje zou plaatsvinden op donderdag 17 december bij het Argentijnse restaurant Fierro in Amstelveen. Natuurlijk had ik hier wel zin in en liet meteen weten dat ik van de partij zou zijn.

Het weer was slecht en het had afgelopen nacht behoorlijk gesneeuwd. De ochtendspits was chaotisch verlopen en op de buienradar werd in de avond nog meer sneeuw voorspeld. Het was in eerste instantie m’n bedoeling om met de trein te gaan, maar ja alle wissels van de rails waren ingesneeuwd en bevroren dus deze vlieger ging niet op. Dan toch maar met de auto? Wel veel twijfels, ik had geen zin om ergens op de A2 in m’n auto de nacht door te brengen. Toch maar doen, de heenweg was het probleem niet en ik zou eventueel wel zien hoe ik ’s avonds weer naar huis zou komen. Al met al was de weg prima begaanbaar en om klokslag 15:00 uur stond ik op de parkeerplaats van HP in Amstelveen. Hans kwam me ophalen bij de receptie en na drie maanden zou ik mijn ex-collega’s weer eens zien.

Het was een heel hartelijk welkom en er moest flink geknuffeld en met handen geschud worden. Ik had voor iedereen een kerstkaartje meegenomen, de kleinste was voor de baas (toen ik thuis de kaarten schreef kwam ik er ééntje te kort, dus moest er een ander soort (en kleiner) kaartje worden uitgezocht). Met bijna iedereen bijgepraat, ondertussen was de baas zijn kerstkaartje met de anderen aan het vergelijken, er waren veel verhalen te vertellen. Moet zeggen dat het kantoor er goed en verzorgd uitzag, ruim opgezet met mooi meubilair. Wel was het weer een stukje minder gezellig, maar ja in zo’n grote kantoortuin moet je je wel rustig gedragen......

Nadat er een paar uurtjes verstreken waren gingen we naar de Argentijn. Hans reed gezellig met me mee, zo kon hij een lekker rood wijntje nemen bij het eten. Natuurlijk nam ik, voordat ik aan de cola ging, een paar biertjes en werd het steeds gezelliger. Ook Steven was gekomen, net als ik hoopte hij dat de sneeuw nog even weg zou blijven. De Argentijnse eigenaar had wel een goede deal voor ons bedacht, voor 50 euro eten en onbeperkt drinken. We kregen eerst twee grote schalen met allerlei soorten voorgerechtjes, zoals gevulde tomaten met tonijn, Argentijnse pastijtjes en worstjes, grote garnalen en spareribjes. Als hoofdgerecht kregen we allemaal een ossenhaas, deze was heerlijk van smaak én mals.

Ondertussen begonnen de vlokken weer neer te dalen, aan de achterzijde van het restaurant was een grote glazen pui met daarachter een tuin, het was een prachtig gezicht. Toen het nagerecht kwam, diverse soorten ijs, werd het ook buiten steeds witter. Ik begon ‘m toch wel te knijpen en was er eigenlijk niet ongelukkig mee dat we na het toetje snel weggingen. Afscheid genomen van iedereen en daarna snel de auto in. Ik had deze vlak voor de deur kunnen parkeren (Petra had die van haar een paar blokken verderop gezet) en al glibberend en glijdend gingen we de straat uit. Op de snelweg was het gelukkig goed te doen en we kwamen zonder problemen weer thuis. Een leuke avond, die we vast en zeker nog eens over zullen doen!

maandag 30 november 2009

Eric Van Bael wordt hoofd van HP Belux

Nauwelijks een jaar na zijn entree in de Group HP na de overname van EDS (waarvan hij Managing Director was), wordt Eric Van Bael directeur van HP Belux. Van Bael gaat in zijn nieuwe functie van start op 1 december, en zal het departement Enterprise Business leiden. Hij zal aan het hoofd staan van de stuurgroep Belux waaronder de afdelingen Enterprise Business, Personal Systems Group en Imaging & Printing Group vallen. Van Bael rapporteert rechtstreeks aan Johan Deschuyffeleer die sinds kort de functie van Managing Director van HP Enterprise Business voor de regio General Western Europe kreeg toegewezen.

Eric Van Bael volgt Alain Sohet op, die in onderling overleg de firma verlaat. Hij werkte 27 jaar voor HP.

EDS houdt winst HP op peil

De beperkte omzet- en winstdaling die ict-bedrijf HP het afgelopen boekjaar 2009 boekte, is voornamelijk te danken aan de prestaties van zijn dienstendivisie. Daarin is de voormalige dienstverlener EDS opgenomen. De omzet van de dienstendivisie groeide in een jaar tijd met 65 procent en de winst verdubbelde. Andere onderdelen van HP, en het bedrijf als geheel, zien hun omzet en winst wel dalen. Dat blijkt uit de jaarcijfers die HP op 24 november presenteerde.

Vergeleken met 2008 daalt de operationele winst bedrijfsbreed met 3,1 procent naar 10,1 miljard dollar. De dienstendivisie is verantwoordelijk voor de helft van deze winst. De omzet van HP komt uit op ruim 114,6 miljard dollar, een daling van 3 procent ten opzichte van 2008. 34,7 miljard hiervan wordt gegenereerd door de dienstendivisie.

BedrijfsonderdelenHP bestaat uit vier bedrijfsonderdelen. Technology Solutions, waaronder de dienstendivisie en dus EDS valt, boekte 20 procent meer omzet en bijna 30 procent meer winst. Dit bedrijfsonderdeel is veruit de grootste binnen HP. De pc-divisie Personal Systems Group zag zijn omzet dalen met 17 procent en de winst met 30 procent. De printertak HP Imaging and Printing Group boekte 19 procent minder omzet en ruim 5 procent minder winst.

HP nam dienstverlener EDS in augustus 2008 over voor 13,9 miljard dollar. Een jaar later werd de naam gewijzigd in HP Enterprise Services, dat onderdeel is van de nieuwe divisie Enterprise Business. Dat is weer de nieuwe naam van HP Technology Solutions, zoals in het jaarverslag nog is gebruikt. Tot de divisie behoren ook de onderdelen HP Technology Services, HP Software en HP Enterprise Servers, Storage & Networking (ESS&N).

vrijdag 13 november 2009

Amstelveen

Amstelveen is een stad gelegen in de provincie Noord-Holland (NL) ten zuiden van Amsterdam. De oppervlakte is 44,08 km², waarvan een wateroppervlakte van 2,30 km². De grond bestaat uit laagveen en zeeklei. Zie geschiedenis van Amstelveen over de veengronden.

Inwoners
Op 1 januari 2008 telde Amstelveen 79.003 inwoners, bestaande uit 37.629 mannen en 41.374 vrouwen (inclusief kinderen). Hiervan hebben er 70.347 de Nederlandse nationaliteit en zijn 8.656 van de inwoners niet Nederlands. De gemiddelde leeftijd van de Nederlander is 39,7 jaar, die van de Amstelvener gemiddeld 42,4 jaar. Amstelveen wordt een relatief vergrijsde stad. Van de Amstelveense bevolking is 19% 65 jaar of ouder, terwijl dit in Nederland 15% is. Het aantal ouderen zal langzaam oplopen. De prognose is dat er in 2020 ongeveer 21% ouderen zijn en in 2038 maar liefst 26%. 28% van de Amstelveners is jonger dan 25 jaar en in Nederland is dit 30%.

De Amstelveense huishoudens zijn overwegend klein, want bijna 68% van de huishoudens bestaat uit een één- of tweepersoons huishouden. Een kwart van de huishoudens bestaat uit een gezin met kinderen. Het aantal alleenstaanden groeit. In Nederland is 35% alleenstaand, in Amstelveen 41%, mede door de vergrijzende inwoners, waarbij één van de partners is overleden. Sinds 1 januari 2005 Amstelveen bestaat uit 20 wijken. Met 7.352 inwoners is Middenhoven de grootste wijk, gevolgd door de wijk Groenelaan met 6.469 inwoners, waarvan velen 65 plusser zijn. Waardhuizen is een goede derde met 6.346 inwoners.

Op 1 januari 2008 woonden in Amstelveen 8.600 personen met een niet- Nederlandse nationaliteit. Japanners zijn al jaren lang de grootste groep met 1.719 personen, gevolgd door mensen uit India (746), Britten (635), Amerikanen (352) en Duitsers (355). Landelijk grote bevolkingsgroepen als Surinamers (71), Turken (109) en Marokkanen (72) zijn in Amstelveen nauwelijks vertegenwoordigd. De leeftijdsopbouw van de niet-Nederlanders wijkt sterk af van de Nederlanders. Personen tussen de 25 en de 44 jaar en kinderen zijn onder buitenlanders sterk vertegenwoordigd, terwijl ouderen vrijwel ontbreken.

Inkomen
Op 1 januari 2008 waren 1.409 personen uit de gemeente werkloos (650 mannen en 759 vrouwen). De bevolking van Amstelveen is relatief welvarend met een gemiddeld inkomen van 25% boven het landelijk gemiddelde.

Woningen en bedrijven
In Amstelveen is één op de tien woningen gebouwd voor 1945 en 47% tussen 1945 en 1970. Tot 2015 zullen er nog ongeveer 3.700 nieuwe woningen worden gebouwd. Daarna zal er een stilstand zijn, daar er geen grote woningpbouwprojecten meer staan gepland. In 2008 telt Amstelveen 6.395 vestigingen van bedrijven en instellingen. Bij deze vestigingen zijn in totaal 41.323 personen werkzaam. Behalve woningen bouwde Amstelveen de laatste decennia ook veel kantoren, met name voor het handels-, bank- en verzekeringswezen en van de KLM. Het telt grote computercentra en hoofdkantoren voor nationale en internationale instellingen. In Amstelveen wonen velen die werkzaam zijn op de luchthaven Schiphol. Amstelveen ligt op enkele kilometers afstand van Schiphol. De nabijheid van de luchthaven wordt door veel bedrijven als een gunstige vestigingsfactor gezien.


Onderwijs
In Amstelveen staan verspreid over de wijken 19 basisscholen: 9 openbare, 5 protestantschristelijke, 4 rooms-katholieke scholen en een bijzonder neutrale school. Daarnaast zijn er 2 scholen voor speciaal onderwijs. Het aantal scholen is de laatste jaren door fusies afgenomen. Geconcentreerd in de wijk Keizer Karelpark staan de 4 scholen voor voortgezet onderwijs met in totaal ruim 5.200 leerlingen. Het aantal leerlingen op het voortgezet onderwijs neemt al jaren met gemiddeld 200 leerlingen per jaar toe. Het basisonderwijs heeft juist te kampen met een daling van het aantal leerlingen. De daling is met name zichtbaar in de wijken Westwijk en Keizer Karelpark. De daling geldt overigens ook voor het speciaal basisonderwijs.

De International School of Amsterdam (ISA) vervult al 40 jaar lang de behoeften van de internationale gemeenschap van Amsterdam en omstreken. De ISA biedt onderwijs aan scholieren in de leeftijd van 3 tot 18 jaar (vanaf de kleuterschool tot en met de eindexamenklas van het voortgezet onderwijs). ISA biedt een probleemloze overgang van en naar andere scholen in binnen- en buitenland en het onderwijs is gebaseerd op een volledig Internationaal Baccalaureatprogramma. De ISA heeft capaciteit voor 950 scholieren. De grootste groep scholieren komt uit de Verenigde Staten, Japan, Korea, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Scandinavie. Daarnaast zijn er nog scholieren uit meer dan 50 andere landen. Scholieren aan de ISA blijven gemiddeld twee tot vijf jaar.

Natuur en kunst
In Amstelveen zijn veel natuurparken, te weten Bovenkerkerpolder, De Braak, Broersepark, speelboerderij Elsenhove, Jac.P. Thijssepark, Middelpolder, Ouderkerkerplas en de Amstelveense Poel. De Poel is een onderdeel van het Amsterdamse Bos dat 935 hectare groot is. In 2007 was er in Amstelveen heel wat te beleven geweest op het gebied van kunst en cultuur. Het Museum Jan van der Togt in het Oude Dorp had heel veel verschillende tentoonstellingen, waarmee het een flink aantal bezoekers trok. Het Cobramuseum trok 74.139 bezoekers en de bibliotheek met haar vier vestigingen ontving 696.028 bezoekers. In 2007 trokken de voorstellingen in de Schouwburg Amstelveen 106.966 bezoekers naar 275 voorstellingen. Cinema Amstelveen trok het afgelopen jaar met 597 voorstellingen 15.919 bezoekers.

Het poppodium P60 heeft binnen enkele jaren een zeer goede naam opgebouwd met een uitgekiende programmering. De bezoekersaantallen zijn dan ook hoog. Tenslotte brengen ook de jaarlijks terugkerende culturele evenementen zoals Atelierroute 2008, het Stadspleinfestival en de boekenmarkt volop leven in de stad.

Restaurants en winkels
In Amstelveen zijn relatief kleine hotels gevestigd. In totaal zijn er 143 kamers beschikbaar met 297 bedden. Naast de hotels zijn er in Amstelveen 116 horecagelegenheden. Veel zaken zijn omgebouwd naar eetgelegenheden. Zo zijn er het welbekende en drukbezochte Griekse restaurant Alexandros, de altijd overvolle Argentijn, het nieuwe Koreaanse restaurant Damso en de aloude Dikkerd. Amstelveen heeft in praktisch elke wijk een winkelhof aangelegd. Ook daar zijn eetgelegenheden te vinden. Vanaf de jaren 90 in de vorige eeuw, werd langzaam maar zeker het centrum van Amstelveen omgetoverd tot een groot Stadshart, met winkels voor ieders gading. Rond het stadsplein zijn veel horeca gelegenheden, waar het zomers op het terras ook goed toeven is.

Sport
Amstelveen beschikt over een groot en gevarieerd aanbod aan sportvoorzieningen. Het merendeel van de 236 sportaccommodaties wordt gevormd door de sportvelden: voetbal, hockey, handbal, korfbal, honk- en softbal, rugby en een cricket. Verder is er zwembad de Meerkamp met diverse binnenbaden en buitenbaden en er is een oefenwielercircuit.

Golfbanen zijn te vinden in de buurgemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer. Onder de hockeyvelden bevindt zich het Wagenerstadion in het Amsterdamse Bos en ook de Bosbaan bevindt zich op Amstelveens grondgebied. Deze sportvoorzieningen worden gebruikt door ongeveer 85 in Amstelveen gevestigde sportverenigingen en door veel particulieren. Ook topsport wordt in Amstelveen beoefend. Bij onder andere hockey, volleybal en badminton draaien enkele Amstelveense clubs mee in de Nederlandse top.

donderdag 15 oktober 2009

Nieuw sociaal plan HP

Afgelopen weken hebben er diverse malen onderhandelingen plaatsgevonden over een nieuw sociaal plan. Het huidige sociaal plan loopt immers af op 31-12-2009. Na een aantal stevige en constructieve gesprekken is er inmiddels een principeakkoord bereikt. De Unie is erg tevreden over dit akkoord omdat we in staat zijn gebleken de oude sociaal plannen tot 1-4-2010 te verlengen en de belangrijkste elementen van het oude sociaal plan ook in het nieuwe sociaal plan “overeind” te houden.

De onderhandelingen
U zult ongetwijfeld niet vergeten zijn dat HP begin dit jaar nog een poging heeft gedaan het huidige sociaal plan open te breken. Men wenste de nieuwe (lees veel slechtere) kantonrechtersformule te gaan hanteren en wilde de ontslagvergoedingen voor medewerkers met een inkomen vanaf 75.000 euro gaan aftoppen. Vakbonden hebben zich hier destijds tegen verzet en uiteindelijk heeft HP zich daar bij neergelegd.

De verrassing was voor ons dan ook niet groot toen HP bij de besprekingen voor het nieuwe sociaal plan – in het kader van kostenreductie - haar oude wensen opnieuw inbracht. Daarnaast wilde men de volledige bemiddelingstermijn op de schadeloosstelling in mindering brengen.
Hans Daniëls heeft onlangs nog in een mededeling aan het voltallige personeel dit standpunt getracht toe te lichten. Op basis van de reacties die ik heb ontvangen is dat “niet helemaal”, of moet ik zeggen “helemaal niet” gelukt. Daarom ben ik blij dat we met argumenten HP op andere gedachten hebben kunnen brengen. Simpelweg omdat wij eigenlijk van mening zijn dat bij een bedrijf als HP gewoonweg een goed sociaal plan hoort.

Wat zijn de belangrijkste afspraken?
Verlenging van huidige sociaal plannen (HP en EDS) tot 1-4-2010.
Looptijd nieuwe sociaal plan tot 31-12-2011.
Ontslagvergoeding op basis van oude kantonrechtersformule (correctiefactor tussen 1,1 en 1,3).
Extra premie van 2 maanden bij versneld vertrek.
Outplacement gedurende 6 - 12 maanden.
Aanvulling lager salaris bij nieuwe werkgever gedurende max. 12 maanden.
Toeslagregeling voor medewerkers van 54 jaar en ouder.

De volledige tekst van het principeakkoord is binnenkort te lezen op de website van de Unie.

Waarom we tevreden zijn
a.De oude sociaal plannen blijven tot 1-4-2010 van kracht. Voor alle reorganisaties die voor die datum worden aangekondigd blijft het oude sociaal plan HP of het sociaal plan EDS van toepassing. Hiermee hebben we bewerkstelligd dat medewerkers die als gevolg van één en dezelfde reorganisatie (o.a. WFR1 en WFR2) hun baan verliezen, gelijk worden behandeld.
Voor wat het nieuwe sociaal plan betreft geldt het volgendea. Ondanks het feit dat we ons als vakbond verzetten tegen de toepassing van de nieuwe kantonrechtersformule in sociaal plannen, is het wel een feit dat Kantonrechters deze formule sinds 1-1-2009 wel hanteren. Daarom hebben we gemeend akkoord te kunnen gaan met een beperkte verlaging van de C-factor. Een C-factor die gemiddeld nog steeds ruim boven de meestal toepaste neutrale norm van 1,0 ligt (tussen 1,1 en 1,3; afhankelijk van de persoonlijke situatie of individuele keuze).
b.Ook de door HP gewenste volledige verrekening van de bemiddelingstermijn met de ontslagvergoeding is van de baan. In dit akkoord wordt gewoon vastgehouden aan een 50-50 verdeling. Bij einde bemiddeling wordt altijd een vergoeding betaald van min. 3 bruto maansalarissen.
c. De leeftijdsgrens voor de toeslagregeling is ook nu weer gehandhaafd op 54 jaar.
d. De aanvullingsregeling op een bij een derde te verdienen salaris verlengd van maximaal 6 maanden naar maximaal 12 maanden.
e. De mogelijkheid om bij einde dienstverband de leaseauto te kunnen overnemen tegen 75% van de handelswaarde is komen te vervallen. Dit is voor HP namelijk een erg dure regeling die, vanwege de fiscale verrekening, voor medewerkers maar een beperkt voordeel oplevert.f. Geen maximering meer voor managers 3 en 4, maar toepassing van de EDS afspraak, waarbij de grens is komen te liggen op een jaarsalaris van 115.000 euro (min. C=1,0).

Kortom, samen met alle andere afspraken een alleszins acceptabel totaalpakket. Een pakket dat nog steeds tot één van de betere sociaal plannen in de IT en misschien wel in Nederland leidt.

Uw mening telt!
Zoals gebruikelijk is het aan onze leden om hun mening kenbaar te maken en dit principeakkoord al dan niet om te zetten tot een definitief sociaal plan. Op woensdag 4 november (locatie Amstelveen) en op woensdag 11 november (locatie Capelle aan de IJssel) zullen er beide om 16:00 uur in de personeelsrestaurants gezamenlijke personeelsbijeenkomsten worden georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten (toegankelijk voor leden alsook niet leden) zal een toelichting worden gegeven op het principeakkoord. Uiteraard is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen en/of het maken van opmerkingen.

De stemming zal “schriftelijk” plaatsvinden. U kunt dit doen door uw reactie per email te sturen naar ict@unie.nl, onder vermelding van uw naam, postcode of lidmaatschapsnummer. Uiteraard dient u aan te geven of u wel of niet akkoord bent met het principeakkoord. Als u niet akkoord bent, dan zou ik het op prijs stellen als u daarbij ook een reden opgeeft.U kunt ook gebruik maken van het online stembiljet. Reageren kan tot uiterlijk 15 november 2009.

Om een zo representatief mogelijk beeld van de mening van onze leden te kunnen krijgen ga ik er vanuit dat u allen de moeite neemt om ook daadwerkelijk even te reageren. Mocht u onverhoopt niet in de gelegenheid zijn één van de bijeenkomsten bij te wonen, dan kunt u mij ook altijd even bellen of e-mailen. Mijn gegevens staan vermeldt rechts bovenaan deze circulaire.

Huug Brinkers (Sr. Belangenbehartiger ICT)
Online stembiljet
Intropagina ICT

dinsdag 13 oktober 2009

HP sluit en verkleint vestigingen van dochter EDS

HP sluit dit jaar in Nederland drie vestigingen van dochteronderneming EDS, onlangs omgedoopt tot HP Enterprise Servides. Vijf andere EDS-locaties worden verkleind. Veel medewerkers verhuizen naar het hoofdkantoor van HP in Amstelveen, zo bevestigt een woordvoerder aan Computable. Al eerder sloten twee EDS-locaties hun deuren: het datacenter in Spijkenisse is sinds begin 2009 dicht en de vestiging in Sittard is per voorjaar 2009 gesloten.

Nog dit jaar zal ook het datacenter in Leeuwarden dicht gaan, zegt HP-woordvoerder Herbert Wormgoor. De medewerkers gaan over naar het afgeslankte EDS-kantoor in Leeuwarden. Het personeel uit Sittard is al bij het kantoor in Maastricht werkzaam. De voorlichter wil niet zeggen wat er met de hostingklanten van de twee gesloten datacenters gebeurt. Mogelijk wordt de hosting in buitenlandse rekencentra van HP ondergebracht. `Indien de wet dat niet toestaat, worden de klanten elders in Nederland ondergebracht.`

De overige EDS-locaties blijven voorlopig bestaan, maar worden of zijn inmiddels afgeslankt. Zo is een groot deel van de stafmedewerkers op het voormalige EDS-hoofdkantoor in Capelle aan den IJssel overgegaan naar het HP-hoofdkantoor in Amstelveen.

dinsdag 29 september 2009

Einde aan EDS

HP maakt een jaar na de overname van de dienstverlener een einde aan EDS. Nu de integratie compleet is wordt de naam omgedoopt in HP Enterprise Services. General manager van HP Enterprise Services is Joe Eazor, die overigens ook al de general manager was van EDS. De nieuwe business unit is onderdeel van de Technology Solutions Group (TSG), dat wordt hernoemd tot HP Enterprise Business.

Dienstentak succesvol
Naast de services levert Enterprise Business tevens het hele portfolio van HP, zoals servers, storage, software en networking. Gedurende het derde kwartaal van HP's fiscale jaar is HP Enterprise Business goed geweest voor 47 procent van alle omzet van het bedrijf en 60 procent van de operationele winst. Ann Livermore, de leidster van TSG wordt ook de nieuwe vicepresident van HP Enterprise Business.

HP nam EDS vorig jaar mei over voor ruim 13 miljard dollar. Sindsdien is de ict-dienstverlener een reddingsboei voor HP geweest in de economische crisis. Maar de tol voor de succesvolle integratie is hoog: wereldwijd gingen bijna 25.000 banen verloren. In Nederland werden ruim 400 banen geschrapt.

zaterdag 12 september 2009

Laatste keer naar de Ebbehout

Afgelopen woensdag ben ik, naar het laat aanzien, voor het allerlaatst op bezoek geweest bij mijn ex-collega’s in het EDS een HP company kantoor gelegen aan de Ebbehout te Zaandam. ’s Ochtends hadden mijn vrouw en ik eerst onze zoon Robin uitgezwaaid, hij ging met de brugklas op kamp in de buurt van Blaricum. Daarna ben ik op weg gegaan over de in aanbouw zijnde en daardoor flink door het landschap slingerende A2 naar Zaandam. Net zoals de vorige keer viel het me nu ook weer op dat het best een lange rit was naar mijn oude werkplek. Blijkbaar ontwend dit toch snel. Dat ik dit, inclusief alle Centrale Slagerij en AH Hoofdkantoor tijd, zo’n 22 jaar gedaan heb is achteraf eigenlijk ongelofelijk. Dat moet bij elkaar minstens 440.000 kilometer zijn geweest. Dat is toch elf keer de aardbol rond. M’n volgende baan moet in ieder geval lekker dicht bij huis liggen heb ik al besloten. Ga binnenkort maar eens kijken naar een mooie nieuwe fiets.

Om 10:30 kwam ik op kantoor en het was een hartelijke begroeting. Dit blijft toch het meest lastige van het gestopt zijn met werken, het missen van de contacten met de leuke collega’s. Gelukkig was de bezetting deze woensdag behoorlijk hoog waardoor ik met veel mensen heb kunnen kletsen. Helaas wierp de bijltjesdag van 15 september wel z’n schaduw vooruit, op deze dag zullen er weer mensen ontslagen gaan worden. Veel onzekerheid over wie de pineut gaat worden en hoeveel mensen deze keer hun spulletjes moeten gaan pakken. Maar goed, ik vond het hartstikke leuk om iedereen weer eens te zien en spreken. Na de nodige kopjes café olé was het om half twee weer tijd om naar huis te gaan. Ik wens iedereen de komende periode heel veel geluk en sterkte. Als het mogelijk is (en zinvol) kom ik ook nog eens in Amstelveen buurten!

donderdag 10 september 2009

Gezamelijke ledenbijeenkomst op 23 september

Toen Hewlett Packard eigenaar werd van EDS viel het besluit dat uw eigen cao niet meer werd verlengd. HP/EDS wil geen CAO EDS 2009 meer en ook geen ondernemings cao bij HP. Verder kreeg u ook nog te horen dat uw salaris dit jaar is bevroren. Een rare gewaarwording voor mensen die gewend zijn dat hard werken wordt beloond.

Maar het kan altijd gekker. De combinatie EDS en HP maakt ook in deze sombere tijden nog altijd een ongehoord hoge winst. Dat is voor uw werkgever echter geen enkele belemmering geweest u te vragen salaris in te leveren. Voor de vakantieperiode hebben wij u gevraagd hoe u tegen al deze narigheid aankijkt. Dat is wel duidelijk geworden. Niet langer een cao, het bevriezen van het salaris en het verzoek een deel van het salaris in te leveren. Dat alles is veel EDS-ers in het verkeerde keelgat geschoten. Uit de reacties blijkt ook dat er zelfs bereidheid is om op enigerlei manier actie te voeren. Vorige week donderdag 3 september jl. is daar een eerste aanzet toe gegeven. Werknemers bij EDS waren door HP uitgenodigd voor een integratiebarbecue. De bonden op hun beurt hadden de werknemers opgeroepen daar in ‘rouwkleding’ te verschijnen. Aan die oproep is gehoor gegeven.

Op 4 september was er overleg met de directie van EDS. Daar bleek dat de directie op geen enkele manier wil toegeven. De kracht van de vakbeweging schuilt in de kracht van de leden. Zonder uw inzet wordt het niks! Wij zullen dan ook met elkaar moeten bepalen wat de vervolgstappen zijn.

Gezamenlijke ledenbijeenkomst
Daarvoor wordt u uitgenodigd voor een gezamenlijke ledenbijeenkomst van De Unie, FNV-Bondgenoten en CNV Dienstenbond op woensdag 23 september 2009 in het gebouw van FNV-Bondgenoten aan de Varrolaan 100 te Utrecht (Rijnsweerd) aanvang: 19.00 uur.

maandag 7 september 2009

Overleg met EDS over cao mislukt

Het overleg van vrijdag 4 september met EDS over de cao voor 2009 is mislukt. EDS vindt het gezien de economische situatie onverantwoord een loonsstijging toe te passen.

De loonstijging is het belangrijkste punt dat geregeld moet worden voor 1 januari. Daarnaast zal de EDS-populatie komen te vallen onder de ICK-CAO, waar HP nu ook al onder valt. Ook vindt EDS het tegenstrijdig om aan de ene kant iedereen een loonoffer te vragen en aan de andere kant wel een loonsverbetering toe te passen. Dit laatste is bij HP overigens wel gebeurd.

In het in juli gehouden referendum hebben de leden zich in grote meerderheid uitgesproken tegen de ''salary-freeze'' voor 2009 en voor vakbondsactie. De gezamenlijke vakorganisaties bij EDS zullen op 23 september aanstaande een ledenbijeenkomst houden om over de ontstane situatie te praten. De leden worden daarover in kennis gesteld op hun huisadres.

Vakbondsleden werkzaam voor EDS zijn verbolgen over het plan van de HP-directie in Nederland om de cao van EDS niet te verlengen. Is er nog hoop voor de cao van EDS?

“De bedrijfscao van EDS is per 1 december 2008 van rechtswege geëindigd”, zegt Herbert Wormgoor, woordvoerder van HP Nederland. “EDS volgt nu samen met HP de ICK-cao. Aanvullende arbeidsvoorwaarden worden afgesproken met de ondernemingsraad. De OR van EDS heeft zich aan het arbeidsvoorwaardenconvenant tussen HP-bestuur en de OR van HP geconfirmeerd.”

Het officiële standpunt van HP inzake de cao van EDS laat weinig ruimte voor hoop op een voortbestaan van die cao. Toch hebben de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie vandaag (vrijdag 4 september) een extra overleg over de cao van EDS. Doel van de vakbonden is de directie van EDS ervan te overtuigen dat ze zich tegenover de directie van HP sterk moet maken voor het behoud van de cao van EDS.

Maar de vakbondsbestuurders zelf hebben er een hard hoofd in. Steffe Bak, bestuurder van CNV Dienstenbond, heeft grote twijfels. “Als ik naar de houding van de directie van HP kijk, zie ik dat het moeilijk word. Het is ons als vakbonden de afgelopen maanden niet gelukt om met HP over dit onderwerp te praten. Onze leden hechten aan zekerheid over de ontwikkeling van hun arbeidsvoorwaarden via de cao, temeer omdat er een gure wind in het bedrijf is gaan waaien.”
CNV-leden begrijpen volgens Bak niet waarom er zoveel kosten bespaard en zoveel mensen ontslagen moeten worden, terwijl het helemaal zo slecht niet gaat. “Er is geen bedrijfseconomische noodzaak. HP wil zijn aandeelhouders blij maken. Kostenreductie lijkt een doel op zich geworden, door mensen aan de kant te zetten. En de werkdruk loopt daardoor alleen maar op.”

Van de directie van EDS Nederland ‘hoeft de cao niet meer’, zegt Wouter van Lith de Jeude, bestuurder van De Unie. “Omdat HP de ICK-cao volgt. Maar het is idioot dat een grote speler als HP/EDS geen eigen cao heeft.” De ICK-cao, afgesloten tussen de Werkgeversvereniging van ICT~Office en de vakorganisaties, is bedoeld voor bedrijven die zich bezig houden met hardware-activiteiten rond de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologie. Grote delen van de HP/EDS populatie vallen in feite buiten de werkingssfeer van de ICK-cao.

Volgens Van Lith de Jeude zeggen zijn leden dat er een slechte sfeer hangt in het bedrijf. “Het lijkt alleen nog om getallen te draaien. EDS’ers proberen goed werk te leveren aan de klant, maar voelen zich daarin niet gesteund door hun directie. Er worden mensen ontslagen terwijl het werk door steeds minder mensen moet worden gedaan.”

maandag 31 augustus 2009

Ludieke actie op 3 september

De Unie roept, samen met FNV en CNV, hun leden bij EDS op om 3 september in het zwart gekleed op een barbeque bij HP in Amstelveen te verschijnen. Het is een protestactie om hun ongenoegen over de gang van zaken bij EDS te uiten. De directie van EDS Nederland wil af van de cao nu het bedrijf onderdeel van HP is. De vakbonden zijn daar boos over en voeren op vrijdag 4 september een extra overleg over het voortbestaan van de cao. Om dat overleg kracht bij te zetten organiseren de bonden op donderdag 3 september een protestactie in de vorm van een speciale integratiebarbeque. De vakbondsleden worden zijn opgeroepen daar in het zwart gekleed te verschijnen.

Niet alleen het voortbestaan van de cao is reden van het protest. Ook het uitblijven van een loonsverhoging in 2009, het continu schrappen van arbeidsplaatsen en het gevraagde loonoffer zijn bij de vakbondsleden binnen EDS slecht gevallen. Veel medewerkers hebben volgens de vakbonden het gevoel dat hun bedrijf uit elkaar aan het vallen is. Veel aanwezigen op recente ledenbijeenkomsten van de vakbonden maken zich zorgen over het management van EDS.
bron : Abvakabo FNV

zondag 23 augustus 2009

EDS weegt niet op HP's winst

Het voorbije kwartaal, dat voor HP eindigde op 31 juli, draaide het bedrijf een omzet van 27,5 miljard dollar. Dat is 2% minder dan een jaar geleden. Enkel de dienstenafdeling van HP kende een omzetgroei, en dat had natuurlijk alles te maken met de overname van EDS die sindsdien is afgerond. De meeste andere afdelingen noteerden een omzetdaling van ongeveer 20%.
Opvallend genoeg draagt de dienstenafdeling ook het sterkste bij tot de winst van HP in dit voorbije kwartaal. De operationele winst van de dienstentak bedroeg 1,3 miljard dollar, terwijl de winst van de andere afdelingen onder het miljard bleef. Enkel de Imaging & printing-afdeling bleef in de buurt, met een operationele winst net onder het miljard.

Niet verrassend werd de afdeling Personal systems - desktops en notebooks dus - het zwaarst getroffen. Niet alleen de omzet daalde sterk, met 18% tot 8,4 miljard dollar, ook de operationele winst daalde fors, van 587 miljoen naar 386 miljoen dollar. Het aantal verkochte pc’s steeg nog met 2%.

Ondanks de teruggevallen winst - van 2 miljard naar 1,6 miljard dollar - werden de resultaten positief onthaald. Ze waren licht beter dan wat financiële analisten hadden verwacht, en HP’s aandeel op de technologiebeurs Nasdaq steeg dan ook met 2%. En zowel Gartner als IDC zagen de resultaten als een voorbode van een heroplevende markt naar het einde van het jaar.

dinsdag 18 augustus 2009

Komkommertijd

Vakantietijd is komkommertijd. Althans voor een blog dan, gelukkig is de vakantieperiode bijna ten einde (geintje). Kunnen we af en toe weer eens een verhaaltje plaatsen. Voor mij was het toch wel een beetje vreemd. Normaal is het als je terugkomt van vakantie best een stap om weer naar het werk te gaan. De collega’s bijpraten over alle avonturen, de eventuele foto’s laten zien en daarna de enorme berg aan mail doorwerken. Ook proberen bij te praten of er nog bijzondere zaken in de vakantie zijn voorgevallen. Grote storingen, nieuwe programma’s, jobjes, procedures en aanverwante zaken. Verder had ik nog weleens een ander groot probleem waar ik tegenaan liep na de vakantietijd. Wat was dat verdomde password ook alweer......!

Ondanks de twee maanden dat ik nu weg ben bij EDS/HP is het contact met de ex-collega’s gelukkig nog steeds goed en aanwezig. Toen we in Frankrijk waren heb ik wat sms’jes rondgestuurd en toen we weer thuis waren werd ik nog gebeld om te vragen hoe onze vakantie geweest was. Nou, we hebben een schitterende vakantie gehad met ons gezin in de Vogezen. Het weer was prima, we hebben veel gezwommen in het campingzwembad en in een schitterend bergmeer. Dorpjes, watervallen en bergpassen bezocht en prachtige weggetjes gereden. De kinderen hebben nog vrij dus ook nu doen we nog leuke dingen. Begreep wel dat de mensbezetting in Zaandam ondertussen erg laag is, hopelijk is het straks in Amstelveen weer een wat normalere situatie.

dinsdag 4 augustus 2009

Officieel HP

Eindelijk is het zover ... vanaf 1 augustus zijn "we" officieel HP.

Uiteraard begeleidt door een motiverend schrijven en de organisatorische wijzigingen. Dit geeft allemaal een heel erg groot deja-vu gevoel. 4 Jaar terug hebben de meeste van ons immers hetzelfde meegemaakt met de transitie van AH naar EDS. Ook toen ging het niet allemaal van een leien dakje. Er is best wel veel informatie beschikbaar, als je maar weet waar en hoe je het moet opzoeken ! En dat je nog niet overal bij mag/kan, is ook erg logisch.

Achter de schermen wordt ongetwijfeld hard gewerkt om dit allemaal op te lossen. Maar toch mist er een stukje communicatie.

Het "warme" HP-gevoel is er nog niet.......

donderdag 23 juli 2009

Op een bijzondere ludieke wijze er uitvliegen?

Wordt volgens mij een erg gezellig feestje van HP op 3 september a.s. , we worden dan verwelkomt door HP "op een bijzondere ludieke wijze". Wat zal dat zijn , ben jij ook nieuwsgierig? Waarschijnlijk is het je aanzegging tot ontslag.

Maar erg gepast vind ik dit “feestje” niet terwijl collega’s gedwongen ontslagen worden/zijn.
Hier onder de uitnodiging:

Op donderdag 3 september a.s. vindt een bijzondere All Employee meeting plaats bij HP Amstelveen.
Tussen 15.30 en 16.30 uur komen in drie rondes de volgende onderwerpen aan de orde:
* de business update van het CMT
* de business cases uit de verschillende business units
* en op bijzondere ludieke wijze, zullen we stil staan bij de HP/EDS integratie en onze EDS collega's welkom heten.
Na het officiële programma willen we je, anders dan normaal, van harte uitnodigen voor "de HP heet EDS welkom BBQ" buiten op het terras. Het programma zal omstreeks 20.00 uur afgelopen zijn.
Dit is de eerste gezamenlijke HP/EDS All Employee meeting. Zorg dat je er met je teamgenoten bij bent door bijgaand agendabericht te accepteren.

woensdag 22 juli 2009

Baas mag selectief ontslaan

Vanaf 1 augustus kan jouw baas werknemers met speciale ‘kennis of bekwaamheden’ bij collectief ontslag gemakkelijker in dienst houden. Vanaf die dag hoeft de werkgever bij een reorganisatie niet meer expliciet aan te tonen dat iemand ‘onmisbaar’ is. CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) verruimt per 1 augustus tijdelijk de ontslagregels in verband met de economische crisis waardoor werkgevers meer vrijheid krijgen bij de keuze wie ontslagen wordt. De verruiming geldt tot september 2011. Daarna geldt weer het strengere onmisbaarheidscriterium. Donner: ‘Tegen die tijd moet de arbeidsmarkt weer gewoon functioneren. Van een verruiming van het ontslagrecht is dus geen sprake. Dit is een crisismaatregel, net zoals de deeltijd-WW.’

Van bijzonder belang
Minister Donner vindt het voldoende als de werkgever kan aantonen dat hij of zij ‘van bijzonder belang’ is. Het bedrijf moet dan wel kunnen aantonen dat er veel is gedaan aan de scholing van die medewerkers. De verruiming om af te wijken van de regels mag er maximaal toe leiden dat 10 procent meer werknemers worden ontslagen in de kwetsbare groepen 15 tot 25 jaar en 55 jaar en ouder.

Afspiegelingsbeginsel
Normaal gesproken wordt bij een ontslag uitgegaan van het afspiegelingsbeginsel. Per leeftijdscategorie (15 tot 25 jaar, 25 tot 35 jaar) wordt gekeken wie het kortst in dienst is. Nu al is het mogelijk iemand ‘onmisbaar’ te laten verklaren, maar in de praktijk krijgt een bedrijf daar zelden toestemming voor van het UWV.

Niet logisch
Donner vindt het ‘niet logisch’ dat een bedrijf eerst vaklieden probeert te behouden door ze in de deeltijd-WW onder te brengen, om hen daarna alsnog te moeten verliezen door de regels die gelden bij collectief ontslag. De verwachting van de minister is dat vooral het midden- en kleinbedrijf gemakkelijker vaklieden kan ontzien bij ontslagronden. In kleine bedrijven is het belang van enkele vakkrachten volgens hem gemakkelijker aan te tonen dan voor grote ondernemingen.

bron : Abvakabo FNV

donderdag 16 juli 2009

Bezoek aan Zaandam

Gisteren ben ik eens naar mijn oude EDS an HP company kantoor in Zaandam gereden. Eén van de eerste dingen die me opviel, ondanks dat er geen files stonden, was dat het best een flink stuk rijden was. Zo zie je maar, dit soort zaken ben je toch snel ontwend. Ik kon m’n auto gelukkig op het veld aan de overkant kwijt, ik had natuurlijk geen parkeerpas meer. Gek eigenlijk dat het voor zoveel hard werkende mensen zo moeilijk gemaakt word om gewoon hun auto ergens te kunnen parkeren. Overal waar je om je heen kijkt zie je lege en met slagbomen afgesloten parkeerplaatsen bij lege kantoren. Maar o wee, als je je karretje ergens neerzet waar die niet mag staan, in de Zaanstreek zijn ze er als de kippen bij om je een bon onder de voorruit te schuiven.

Ik liep het kantoorgebouw binnen en zag alweer een vertrouwd iets, er was een reparateur bezig met de linkerlift! Gelukkig blijven veel dingen hetzelfde...... Op dat moment kwam uit de rechter lift John Neuteboom stappen met een kar vol hardware. Gelijk een tijdje bijkletsen met een fijn en vriendelijk mens. Boven aangekomen werd ik geknuffeld door Peter, hij ging net een grote jongen wegbrengen en kon me mooi binnenlaten. Een allerhartelijkste begroeting werd mijn deel en ook ik was blij om iedereen weer eens te zien en spreken. In totaal ben ik bijna drie uur binnen geweest en heb met iedereen een praatje gemaakt. Leuk en dit gaan we zeker nog een keertje doen, misschien moet ik de volgende keer wel naar de nieuwe lokatie in Amstelveen rijden. Na flink wat kopjes Café Olé’s gedronken te hebben was het tijd om weer huiswaarts te gaan. Helaas was de bezetting op het kantoor niet zo hoog dus wil ik alle mensen die ik gemist heb hierbij alsnog de groeten doen en veel geluk wensen.

dinsdag 14 juli 2009

Shell vraagt lager tarief van ingehuurde ICT'ers

Olieconcern Shell onderhandelt met zijn ingehuurde ict'ers over een tariefsverlaging. Dat bevestigt een woordvoerder van het Nederlands-Britse bedrijf. 'We hebben onze contractanten gevraagd om mee te gaan in een prijsverlaging. De tarieven kunnen meer in lijn zijn met de rest van de prijzen in de markt.' Volgens de voorlichter heeft Shell geen specifiek percentage voor de verlaging voorgesteld. Britse media spreken over een voorgestelde tariefsverlaging van 12 procent.

Zoals veel bedrijven heeft ook Shell last van de huidige economische neergang. De brutowinst van het concern nam in het eerste kwartaal van 2009 met 51 procent af ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De winst uit de bedrijfsvoering bedroeg in het eerste kwartaal 2009 ruim 2,5 miljard euro bij een omzet van bijna 45 miljard euro.

In 2008 besloot Shell een groot deel van zijn ict uit te besteden aan de dienstverleners EDS, AT&T en T-Systems. Eind 2008 verzochten veel Nederlandse ict-dienstverleners hun ingehuurde krachten ook om een tariefsverlaging.

maandag 13 juli 2009

De vierde week in...


Inmiddels drie weken thuis. Moet zeggen dat ik op dit moment lekker in m’n vel zit. De eerste week was eigenlijk het moeilijkst. Niet omdat deze week nu zo vervelend was maar meer door het vreemde onderbuikgevoel. Heb ik nu vakantie of moet ik morgen weer aan de slag? Heel vreemd allemaal maar ik ben vanaf het begin af aan elke dag om 7:30 opgestaan en ben in en om het huis stevig bezig geweest.

De auto’s glimmen van binnen en buiten, diverse kasten en laden heb ik helemaal uitgemest en weer netjes ingeruimd, de administratie is compleet up to date, de tuinen liggen er fantastisch bij en alle kunststof kozijnen glimmen in het zomerzonnetje. Binnenkort ga ik de voorkant schilderen en als er tijd voor is ook diverse kamers in huis sauzen. Ik wil alle blog-lezers in ieder geval een fijne vakantie wensen en ik hou jullie op de hoogte!

woensdag 8 juli 2009

Totaal onverwacht maar minstens net zo leuk...

...dat was de verrassing die Edward Ent vandaag voor de meeste van ons had. Een zak vol met beschuit en muisjes moest de mededeling dat hij zondag vader was geworden geloofwaardig maken. Nou is Ed natuurlijk altijd wel in voor een geintje, maar de manier waarop hij 9 maanden dit voor al zijn collega's heeft stil gehouden, slaat werkelijk alles. Goed gedaan Ed, gefeliciteerd en veel plezier met James Barend Adrianus.

zaterdag 4 juli 2009

Prettig weekend!

Onze onnavolgbare Ramon Kok nam vrijdag 3 juli afscheid. Nu was dat wel in de lijn der verwachting, hij had afgelopen maand twee Indiërs moeten inwerken en Ramon was zelf een zogenaamde externe. Of zijn we dat zelf inmiddels ook niet allemaal een beetje..........? We zullen Ramon vooral herinneren door zijn meerdere gsm’s. Wie belde er nu weer en op welke telefoon? Natuurlijk werd er altijd commentaar geleverd door ons, maar vooral Luis kon er wat van. Wel op een leuke manier en Ramon kon er best goed tegen.

Hij heeft ongeveer een jaar op de TAS afdeling gewerkt en heeft een prima rol gehad in PeopleSoft upgrade voor Zweden. Op Linkedin kun je Ramon vinden, zien wat hij gaat doen en eventueel contact met hem opnemen. Nadat iedereen afgelopen vrijdag een lekker stuk taart had gehad werd er afscheid genomen. Het ga je goed Ramon en....... prettig weekend!

maandag 29 juni 2009

Vraagje aan de OR

Stefan,
Kunnen jullie mij vertellen wat de echte reden is waarom de aanzeggingen opgeschoven zijn naar Q4 (eind september), er gaan nogal wat wilde verhalen over de vloer.
groet, PEter
Antwoord:
Peter,
Belangrijkste reden voor het doorschuiven naar q4 is het feit dat er in q3 veel bestshoring zou moeten plaatsvinden. Naar ik begrepen heb loopt het bestshoring niet, of niet goed.
Vandaar dat ze het e.e.a. doorschuiven naar een volgend kwartaal. Overigens hebben we geen idee of er dit kwartaal nog aanzeggingen zullen plaatsvinden.
Gr, Stefan van Eck

vrijdag 26 juni 2009

Sympathiek snel pak

Vanochtend hebben mijn vrouw en ik een gesprek gehad met een vertegenwoordiger van de RABO bank op hun hoofdkantoor. Ze hadden al diverse keren aangeboden om met ons te praten, blijkbaar is er wat te halen...... Moet wel eerlijk zeggen dat het een prettig gesprek was. Een keurige snelle jongen in strak pak kwam aangereden in een mooie zwarte en grote auto. Hij was wel tien minuten te laat, had last (gehad) van een langzaam leeglopende achterband. De veroordelen kwamen deze keer niet uit, het was een eerlijke en sympathieke man. Ik begon het gesprek een beetje knorrig maar na vijf minuten was de lucht opgeklaard en hebben we met z'n allen in drie kwartier alles goed doorgesproken.

Onze Stamrecht BV bleek nu definitief te zijn opgericht (de i.o. was er dus af) en na controle bleek ook het geld van mijn ex-werkgever afgelopen maandag 22 juni al op de zakelijke rekening gestort te zijn. Dit wisten we nog niet, dus dat was een prettige verrassing! Al met al is het toch wel snel gegaan. Op 5 maart had ik me aangemeld bij het management voor de vrijwillige vertrekregeling, de goedkeuring had ik al op 10 maart (ik stond zeker op de shortlist...), op 23 april hadden we een gesprek bij het belastingkantoor en op 22 mei hadden we van de RABO bank al het rekeningnummer van de stamrecht i.o en was deze dus al opgericht.

Helaas is de rente op dit moment niet erg hoog en lijkt deze nog verder te zakken. Dus onze snelle, maar aardige man, kon niet al te veel doen. Er werd ons 3,4 procent aangeboden en daar waren we eigenlijk best tevreden over. Het geld zou komen op een zogenaamde zakelijke pensioen internetrekening (een hele mond vol), hier kan gewoon vrij geld van worden opgenomen. Dus zonder boetes of allerlei mitsen, maren en clausules. Tegen tien uur werden we weer netjes met een ferme handdruk de deur uitgewerkt door onze financiële adviseur. Wij liepen weg met een gladgestreken gezicht alsof alles de gewoonste zaak van de wereld was. Maar zodra we de hoek om waren hebben we elkaar mooi nog even gefeliciteerd met de goede afloop!

"Nieuws"

Vandaag (eindelijk) weer eens nieuws vanuit het management. Uiteraard viel te verwachten dat het geen goed nieuws zou zijn :

- per direct worden alle contractors opgezegd ; voor contractors die moeten blijven, moet een "justification" geschreven worden.
- alle aanzeggingen van Q3 zijn doorgeschoven naar Q4

Kortom, we gaan weer een (lange) periode van onzekerheid tegemoet.

dinsdag 23 juni 2009

maandag 22 juni 2009

HP/EDS: 302 extra banen weg

Gisterenmiddag maakte HP/EDS bekend dat - als gevolg van de economische recessie – tot eind 2010 nog eens 302 banen komen te vervallen in Nederland. Dit banenverlies komt bovenop de eerder aangekondigde reductie van 421 arbeidsplaatsen. Hiermee loopt het totaal op tot ruim 700.

De voorgenomen ontslagen zullen naar verluidt ongeveer gelijk verdeeld zijn over de medewerkers van HP en EDS. Vakbond De Unie wil dat HP/EDS komende weken aannemelijk maakt dat deze reorganisatie echt onvermijdelijk is. Huug Brinkers, bestuurder van De Unie, is niet verrast door de aankondiging, maar wel over het aantal ontslagen. "Al eerder hadden ons signalen bereikt dat HP met de Europese Ondernemingsraad in overleg was over reductie van banen in Europa. We hadden alleen niet verwacht dat het in Nederland wederom om honderden banen zou gaan. Vooral omdat tot voor kort HP nog fantastische resultaten heeft geboekt".

Op dit moment zijn er nog veel vragen en onduidelijkheden over de aangekondigde reorganisatie. Brinkers: "Het huidige Sociaal Plan loopt nog door tot eind dit jaar en is gebaseerd op de oude kantonrechtermaatstaf. Omdat deze voorgenomen reorganisatie doorloopt tot eind 2010 en HP eerder al had aangegeven het sociaal plan verder te willen versoberen, willen we daar nu duidelijkheid over. Ons uitgangspunt daarbij is dat alle medewerkers die te maken krijgen met de gevolgen van deze reorganisatie, in ieder geval gelijk behandeld zullen gaan worden", aldus Brinkers.

Bron: Automatisering Gids

maandag 15 juni 2009

Alweer een vreemde maandag

Vandaag zouden de namen bekend worden gemaakt wie zijn biezen moet pakken, dus na een spannende periode van een aantal weken en vele nachten slecht geslapen etc. zou vanmorgen de wekker aflopen , maar deze had ik al geruime tijd daarvoor al uitgezet. Tijdens de rit naar Zaandam zat ik zo te denken , misschien is dit wel de laatste rit naar Ebbenhout, je weet maar nooit welke dobbelstenen er voor jouw zijn gegooid. Na een tijdje verscheen de eerste collega en deze vertelde mij dat de namen vandaag NIET bekend worden gemaakt aan de mensen dit er evt. uit moeten. De namen worden eerst doorgegeven aan de OR, natuurlijk moet je dan begrijpen dat dit allemaal voor jou gedaan wordt, de lijst moet gecontroleerd worden en er mag geen foutje plaatsvinden. De namen worden nu pas eind juli bekend gemaakt, dus weer een heftige periode voor de boeg, slecht slapen en kribbig tegen het thuisfront. We moeten vooral niet zeuren en begrip hebben voor de zaak. Ik zie het toch heel anders

zondag 14 juni 2009

Stamrecht is rond

Alle papieren betreffende het Stamrecht gebeuren binnen gekregen. Het is nogal wat. Een aandeelhoudersregister, een verklaring van geen bezwaar van justitie, de definitieve bankverklaring, een afschrift akte van oprichting, een brief over de beëindigingsvergoeding, een brief over de stamrechtvrijstelling voor de belastingdienst en een stamrechtovereenkomst.

De laatste vier documenten en de registratie van de Kamer van Koophandel (deze brief kwam een dag later binnen) heb ik ingescand en per mail opgestuurd naar de personeelsafdeling van EDS. Dit was in principe de laatste stap, EDS kan nu het geld overmaken naar de RABO bank. Alles is best soepel gegaan, het is een flinke papierwinkel en je moet het boeltje goed in de gaten houden maar het Belastingadviesbureau Geraerts heeft ons prima geholpen en alles zo snel mogelijk afgehandeld.

Een terugblik vanaf midden 2020

Zo heel af en toe heb je weleens zo'n momentje dat je even terugdenkt aan bepaalde periodes in je leven. Eigenlijk wil ik nooit te vaak ...